„Čipová vojna“ pokračuje. Táto krajina vyčlenila 47,5 miliardy USD na podporu odvetvia

čip

Ako sme písali v tomto článku, Južná Kórea minulý týždeň oznámila, že na podporu svojich čipových spoločností prijme podporný balík v objeme 19 miliárd dolárov. Krajina uviedla, že v tomto odvetví zavládla „totálna vojna“ a nechce v nej zaostávať.

O rozvoj domáceho čipového priemyslu sa snaží aj Čína, ktorá zriadila historicky najväčší investičný fond na podporu polovodičového priemyslu. Ako vyplýva z dát platformy Tianyancha, ktorá zhromažďuje oficiálne informácie o registrácii spoločností, sa v tretej fáze Národného investičného fondu pre priemysel integrovaných obvodov zhromaždilo 344 miliárd jüanov (47,5 miliardy USD). Kapitál pochádza od ústrednej vlády a rôznych štátnych bánk a podnikov vrátane Industrial & Commercial Bank of China Ltd. Fond bol založený 24. mája.

V čase, keď sa napätie medzi Čínou a USA stupňuje, sa Peking snaží o dosiahnutie sebestačnosti v oblasti čipov. Administratíva amerického prezidenta J. Bidena zaviedla rozsiahle obmedzenia na čínske nákupy moderných čipov a tiež na zariadenia na ich výrobu. Spojené štáty okrem toho naliehajú na spojencov – vrátane Holandska, Nemecka, Južnej Kórey a Japonska – aby sprísnili obmedzenia voči Číne.

Akcie veľkých čínskych spoločností vyrábajúcich čipov v pondelok poskočili. Akcie Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), najväčšieho vývojára čipov v Číne, vzrástli až o 8,1 %, zatiaľ čo akcie menšieho konkurenta Hua Hong Semiconductor posilnili o viac ako 10 %.

Zdroj: bloomberg.com; autor

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre