Balík v objeme 19 miliárd dolárov. Južná Kórea chce uspieť v „čipovej vojne“

polovodiče

Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že prijme balík podpory pre svoje podniky vyrábajúce čipy. Ide o program v hodnote 26 biliónov wonov (19 miliárd USD). Krajina zároveň uviedla, že na svetovom trhu s polovodičmi zavládla „totálna vojna“ a v tomto segmente chce udržať krok s konkurenciou.

Prezident Yoon Suk Yeol uviedol, že súčasťou balíka je aj finančná injekcia v hodnote približne 17 biliónov wonov prostredníctvom štátnej Korea Development Bank, s cieľom podporiť investície polovodičových spoločností.

„Ako všetci vieme, polovodiče sú oblasťou, v ktorej prebieha celonárodná vojna. Víťazstvo alebo prehra závisí od toho, kto dokáže vyrobiť špičkové polovodiče ako prvý,“ povedal Yoon na stretnutí s najvyššími vládnymi predstaviteľmi.

Južná Kórea, ktorá je domovom popredných svetových výrobcov pamäťových čipov ako je Samsung Electronics a SK Hynix, zaostáva za niektorými súpermi v oblastiach, ako je návrh a zmluvná výroba čipov.

Ohlásený balík podpory je väčší ako plány, ktoré začiatkom mesiaca signalizoval minister financií Choi Sang-mok, keď povedal, že vláda plánuje podporiť investície do čipov a výskumu v hodnote viac ako 10 biliónov wonov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre