Wall Street padá: akcie sa po prudkom raste dostali pod tlak

Pokles akciových trhov
Pokles akciových trhov

Všetky tri hlavné americké akciové indexy v utorok strácajú približne 1 %, zatiaľ čo výnosy 10-ročných amerických štátnych dlhopisov vzrástli na najvyššiu úroveň od konca novembra. Investori začali zvažovať možnosť, že Federálny rezervný systém (Fed) zníži úrokové sadzby neskôr, prípadne v nižšom počte, ako sa očakávalo.

Solídne ekonomické dáta z USA vyvolávajú pochybnosti o tom, či Fed dokáže v tomto roku realizovať tri zníženia sadzieb, ktoré načrtol vo svojej prognóze. Dnes zverejnené údaje ukázali, že nové objednávky priemyselných tovarov v USA sa vo februári zvýšili ešte viac, ako sa očakávalo.

„Kyvadlo trhového sentimentu sa možno posúva smerom k jastrabiemu postoju, ale v najbližších týždňoch je ešte veľa priestoru na zmenu,“ povedal Vail Hartman, americký stratég pre sadzby v spoločnosti BMO.

Akciový index Dow Jones stráca 1,24 % na 39 076 bodu, index S&P 500 klesá o 0,94 % na 5 194 bodov a index Nasdaq Composite odpisuje 1,14 % na 16 208 bodu.

„Schopnosť americkej ekonomiky odolávať protivetru je pozoruhodná,“ uviedol Mark Hamrick zo spoločnosti Bankrate. Ako dodáva, načasovanie zníženia sadzieb zostáva neisté.

Šance, že centrálna banka zníži sadzby na júnovom zasadnutí, v súčasnosti dosahujú 58 %, pričom pred týždňom to bolo približne 70 %. „Naším základným scenárom je, že Fed dosiahne mäkké pristátie a začne znižovať sadzby v druhej polovici roka,“ povedal Gargi Chaudhuri zo spoločnosti BlackRock. „Riziká ohrozujúce hospodársky rast sa zmiernili, takže riziko iba dvoch znížení sadzieb Fedu sa teraz zdá byť vyššie ako možnosť štyroch znížení.“

Akcie Tesly opäť klesajú

tesla
Tesla

Akcie spoločnosti Tesla dnes odpisujú takmer 5 % na 166,85 USD. Výrobca elektromobilov ohlásil, že za prvé tri mesiace roka dodal 386 810 vozidiel, čo zaostalo za odhadmi analytikov.

Pod tlakom sú aj akcie poisťovní. Tie strácajú po tom, ako Bidenova administratíva v pondelok zverejnila konečné sadzby platieb za pokrytie liekov Medicare Advantage a Medicare časť D na rok 2025.

Index S&P 500 v prvom štvrťroku dosiahol zisk 10 %, čo je najlepší začiatok roka od roku 2019. Investori v úvode roka stavili na to, že inflácia sa zníži natoľko, že Fed začne znižovať sadzby, zatiaľ čo ekonomika bude naďalej rásť.

Investori teraz očakávajú marcový report z amerického trhu práce, ktorý má byť zverejnený v piatok. Ekonómovia oslovení spoločnosťou FactSet očakávajú, že v marci sa po sezónnom očistení vytvorí celkovo 202 500 pracovných miest, čo je pokles z 275 000 vo februári.

Zdroje: bloomberg.com; finance.yahoo.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre