Buffettov indikátor bliká na červeno

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Koncom roka 2001, krátko po tom, ako spľasla dot-com bublina, prišiel známy investor Warren Buffett so zaujímavým barometrom. Ako v tom čase uviedol, ide pravdepodobne o najlepší ukazovateľ toho, na akých hodnotách sa nachádza akciový trh.

O čo ide? Je to ukazovateľ, ktorý vyjadruje celkovú hodnotu amerického akciového trhu v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP). Inak povedané, je to pomer celkovej trhovej kapitalizácie všetkých akcií v USA (meranej indexom Wilshire 5000) k celkovej ročnej ekonomickej produkcii krajiny.

Ukazovateľ bije na poplach

Ako upozorňuje CNN, v súčasnosti sa tento barometer vyšplhal na dvojročné maximum, čo signalizuje, že by mohlo dôjsť k poklesu.

Účelom „Buffettovho indikátora“ je vyjadriť mieru, do akej môže byť akciový trh podhodnotený alebo nadhodnotený v porovnaní s ekonomikou. Ak akciový trh rastie oveľa rýchlejšie ako hospodárstvo, môže to byť znakom bubliny.

Buffettova investičná spoločnosť Berkshire Hathaway tvrdí, že hodnota 100 % je spravodlivá, ak sa indikátor blíži k 70 %, akcie majú výhodné ocenenie a ak sa barometer blíži k hranici 200 %, investori sa „zahrávajú s ohňom“.

Ukazovateľ sa v súčasnosti nachádza v blízkosti dvojročného maxima na úrovni takmer 190 %. Naposledy bol tak vysoko v roku 2022, keď dosiahol 211 % a akciový index S&P 500 v priebehu nasledujúceho roka klesol o 19 %.

Trhy ťažia aj z očakávaní nižších sadzieb

Akciové trhy tento rok rastú – nahor ich poháňajú najmä technologické spoločnosti, ktoré ťažia z nadšenia okolo umelej inteligencie (AI). Ďalším faktorom, ktorý stojí za rally na trhoch, sú očakávania nižších sadzieb. Wall Street vsádza na to, že Federálny rezervný systém tento rok zníži úrokové sadzby trikrát.

Časť analytikov ale bije na poplach a varuje, že mánia okolo AI je prehnaná a môže ísť o bublinu. Aj bývalý minister financií Larry Summers sa minulý týždeň zamyslel nad trhmi, keď pre Bloomberg uviedol: „Myslím si, že sme minimálne na úpätí bublín.“

Akciový index S&P 500 od začiatku roka vzrástol o viac ako 10 % a minulý týždeň prekonal koncoročný cieľ Goldman Sachs – 5 200 bodov. Analytici banky teraz tvrdia, že existuje scenár, podľa ktorého by mohol do konca roka vzrásť o ďalších 15 % na 6 000 bodov.

Treba tiež dodať, že Buffettov indikátor, ako tento barometer mnohí nazývajú, nie je bezchybný. Nezohľadňuje, koľko peňazí spoločnosti zarábajú v zahraničí, a neberie do úvahy, ako môžu úrokové sadzby zmeniť ocenenie spoločnosti. Aj sám Buffett pripustil, že táto veľmi jednoduchá metrika má svoje obmedzenia.

Zdroje: in; cnn.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre