Ako zistiť, že sa na trhu tvorí bublina? 5 varovných signálov

bublina

Jedno staré príslovie hovorí: Nikdy nevieš, že sa nachádzaš v bubline, kým táto bublina nepraskne. Dá sa povedať, že bublina nastáva vtedy, ak sa trhu zmocnili špekulanti a cena aktíva výrazne prevyšuje jeho fundamentálnu alebo vnútornú hodnotu. Môžeme tiež povedať, že na trhu sa tvorí bublina, ak investori nakupujú aktívum bez ohľadu na to, akú má hodnotu.

Nie je jednoduché odhaliť, či sa na trhu práve tvorí bublina, no na základe histórie vieme rozpoznať viacero varovných signálov toho, že trh je prehriaty a čoskoro môže dôjsť k pádu. Tu je niekoľko z nich.

Investori sú zaslepení príbehom

Keď investori uprednostňujú príbeh pred analýzou a tvrdými faktami, je to varovný signál. „Internet všetko mení“, to bol príbeh, ktorý viedol k technologickej dot-com bubline na konci 90. rokov. Samozrejme, táto technológia priniesla veľké zmeny, no až po tom, ako skrachovali stovky internetových firiem, ktoré sotva generovali zisk. Alebo „ceny nehnuteľností neklesnú“. To bol príbeh, ktorý nafúkol bublinu na realitnom trhu v USA. A ako to skončilo, už všetci vieme.

Všetci o tom hovoria

Keď vám o tejto investícii hovorí taxikár či predavačka v potravinách, je pravdepodobné, že najväčšie rastové obdobie má už za sebou a čoskoro môže prísť pokles. Spozorovať sme to mohli nedávno pri bitcoine, kedy sa jeho cena natiahla k úrovni 70-tisíc USD za jeden BTC. V médiách sa čoraz viac písalo o ľuďoch, ktorí predávajú domy a húfne nakupujú túto kryptomenu. Všade sa hovorilo o bitcoinoch a ľudia vo veľkom naskakovali do dlhých pozícií.

Teraz je to iné

Tentoraz je to iné. Ak ste od analytika či ekonóma počuli túto vetu, je to varovný signál, že hrozí spľasnutie bubliny. Je pravda, že dochádza k zmenám obchodných mechanizmov a technologickému pokroku, no treba si uvedomiť, že niektoré (časom overené) trhové princípy nikdy nevymiznú. Inak povedané, história sa opakuje a tým, čo si navrávali, že tentoraz je to iné, dá trh neľútostnú lekciu.

Trhy sú poháňané dlhom

Lacné úvery boli štartérom mnohých doterajších bublín. Bez peňazí bublinu nenafúknete, pretože na nákup aktív je potrebná likvidita. Jedným z ukazovateľov, ktoré treba sledovať, je maržový dlh, čo je úver, ktorí poskytujú makléri (brokeri) svojim klientom na nákup akcií či iných aktív.

Ako vidieť na grafe nižšie, pred pádom trhu v roku 2000 a taktiež krachom v roku 2008 sa maržový dlh vyšplhal na maximá.

zdroj: finmasters.com

Rekordne vysoké ocenenie

Ako uvádza portál Bankrate, počas poslednej fázy bubliny na akciovom trhu sa ceny nachádzajú v horných percentiloch. Avšak je dôležité uvedomiť si, že masívny rast cien nemusí hneď signalizovať bublinu. Cena akcie môže vzrásť o stovky percent a nemusí ísť o bublinu, pokiaľ došlo aj k zlepšeniu jej fundamentov. Treba sa preto pozrieť aj na ostatné faktory.

Fázy bubliny

Dá sa povedať, že každá bublina má 4 hlavné fázy:

1. Inteligentné peniaze – Investori si na základe fundamentov všimnú novú príležitosť a začnú do nej presúvať kapitál.

2. Nástup hlavného prúdu – Cena aktíva sa zvyšuje, čo priťahuje pozornosť mnohých investorov z hlavného prúdu, vrátane médií. Keďže cena stúpla, inteligentné peniaze môžu odpredať časť pozícií so ziskom, čo má za následok zvýšenie volatility.

3. Boom a šialenstvo – Každý chce svoj kus koláča a na rozbehnutý vlak naskakujú ďalší a ďalší kupujúci, ktorí do aktíva investujú bez racionálnych dôvodov. „Investujú všetci, tak prečo nie aj ja?“

4. Výpredaj a panika – nastáva všeobecná zmena názorov a investori začnú horlivo likvidovať svoje pozície. Na trhu zavládne panika a cena aktíva prudko klesá.

Tvorba trhových bublín môže trvať roky. Aj keď za ich vznikom stojí viacero faktorov, jednu vec majú spoločnú:  prasknú a následný pád je veľmi rýchly. Preto vždy myslite na slová známeho investora Warrena Buffetta: „Majte strach, keď sú ostatní chamtiví, buďte chamtiví, keď sa ostatní boja.“

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre