Umelá inteligencia hýbe trhmi. Sme svedkami revolúcie alebo bubliny?

chip

Boom okolo umelej inteligencie (AI) hýbe akciovými trhmi. Akcie výrobcu čipov Nvidia zaznamenávajú raketový rast a zdá sa, že ich rastová trajektória nemá konca kraja. V minulom roku posilnili o približne 240 % a od začiatku tohto roka vzrástli už o 70 %. A nie sú jediné. Akcie ďalšieho vývojára čipov AMD za posledný rok pridali 150 %.

Z rozruchu okolo umelej inteligencie výrazne profituje aj takzvaná veľkolepá sedmička technologických akcií – Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Google, Meta a Tesla. Práve tá dominuje akciovému indexu S&P 500, ktorý tento týždeň dosiahol ďalšie rekordné maximum.

Veľké spoločnosti medzitým realizujú svoje investície do AI technológií a stáva sa tiež, že v dôsledku automatizácie prepúšťajú časť zamestnancov. Americký akciový trh je skutočne horúci a na Wall Street sa čoraz viac opakuje otázka: Je to skutočná revolúcia alebo bublina?

Generálny riaditeľ banky JPMorgan Chase Jamie Dimon si myslí, že nejde o výstrelok, ale realitu. „Toto nie je hype, toto je skutočnosť,“ povedal o AI v rozhovore pre CNBC. A pritom práve Dimon je často skeptický voči novým technológiám a módnym výstrelkom.

V rozhovore tiež prezradil, že v spoločnosti JPMorgan sa výskumu generatívnej AI venuje približne 200 ľudí.

Optimistický je aj Ray Dalio, miliardár a zakladateľ hedžového fondu Bridgewater Associates. V príspevku na LinkedIn opísal svoje meradlo bublín a dodal, že podľa jeho kritérií sa reči o bubline zdajú byť nevhodné.

Ray Dalio (Flickr) Harry Murphy/Web Summit via Sportsfile

Avšak nie každý zastáva rovnaký názor. Torsten Slok, hlavný ekonóm spoločnosti Apollo Global Management, v nedeľňajšej správe pre investorov uviedol, že 10 najlepších spoločností v akciovom indexe S&P 500 je dnes nadhodnotených viac ako 10 najlepších spoločností v tomto indexe počas technologickej bubliny v polovici 90. rokov minulého storočia. Odvoláva sa pri tom na pomer ceny akcie k zisku (Price–earnings ratio).

Yung-Yu Ma, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti BMO Wealth Management, hovorí o teflónovom trhu, na ktorý sa nič neprilepí… dokonca ani oneskorené očakávania zníženia úrokových sadzieb Fedom. „Myšlienka, že umelá inteligencia dokáže usporiť výdavky a zvýšiť produktivitu, je silným príbehom, na ktorý sa trhy práve teraz zameriavajú,“ uvádza Ma a dodáva, že toto zameranie na umelú inteligenciu je znepokojujúce.

K aktuálnej situácii na trhoch sa vyjadril aj uznávaný ekonóm a profesor financií Jeremy Siegel, ktorý varoval, že bezduchý ošiaľ okolo technologických akcií, ako je Nvidia, sa blíži k nebezpečnej úrovni. „Možno sú to začiatky špekulatívnej bubliny, ale nie je možné určiť, kedy sa presne skončí,“ uviedol vo svojom týždennom komentári. Ako ale dodáva, nemyslí si, že sa teraz nachádzame v bubline. Opojné technologické ocenenia sú podporené silným rastom ziskov a Nvidia je podľa neho „špeciálna spoločnosť“, ktorá mu nepripadá „dramaticky nadhodnotená alebo podhodnotená“ a mohla by naďalej stúpať.

Na základe vyššie uvedených vyjadrení vidíme, že ani experti nevnímajú aktuálny vývoj rovnako. Kým niektorí upozorňujú na vysoké pomery P/E a varujú pred bublinou, pre iných je súčasný vývoj úplne normálny a vyjadrenia o bubline považujú za nesprávne. Čas ukáže, kto z nich mal pravdu.

Zdroje: cnn; cnbc; Yahoo Finance

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre