Zlato a striebro v defenzíve vyčkáva na rozhodnutie Fedu

zlato
Zlato

Počas minulého týždňa sa optimizmus na trhu znížil, keď sa trh posunul od očakávania viac ako šiestich znížení úrokových sadzieb v USA v tomto roku po 25 bázických bodov na menej ako päť, a zároveň stávky na to, že  prvé zníženie príde už na stretnutí 20. marca, klesli pod 20 %. „Vzhľadom na to bude krátkodobé smerovanie zlata a striebra aj naďalej diktované prichádzajúcimi hospodárskymi údajmi a ich vplyvom na dolár, výnosy a najmä na očakávania ohľadne zníženia sadzieb,“ očakáva komoditný stratég Saxo Bank, Ole Hansen.

Predseda Fedu Powell po minulotýždňovej schôdzi FOMC povedal, že nie je pravdepodobné, že výbor včas dosiahne dostatočnú úroveň dôvery k tomu, aby mohol na marcovom zasadnutí zahájiť znižovanie úrokových sadzieb. No zároveň dodal, že vzhľadom k solídnemu rastu hospodárstva, silnému trhu práce a pokračujúcemu poklesu inflácie, bude môcť Fed postupne opatrne znížiť úrokové sadzby.

„Trh so zlatom je čoraz viac limitovaný  fyzickým dopytom zo strany centrálnych bánk a maloobchodným dopytom v Číne a Indii, ako aj obavami zo situácie na Blízkom východe, ktoré poskytujú mäkkú spodnú hranicu trhu okolo 2 000 USD. Prelomenie hranice smerom nahor cez 2 065 USD vyzerá náročne, až kým nebudeme mať pevnejšiu predstavu o spomínanom načasovaní, tempe a hĺbke znižovania sadzieb,“ hovorí komoditný expert Saxo Bank.

The World Gold Council vo svojej správe za rok 2023 opísala minulý rok ako ďalší rok prudkého dopytu, na čele ktorého stáli nákupy centrálnych bánk a výrobcovia šperkov. Nákupy zo strany centrálnych bánk dosiahli 1 037 ton, čo zaostalo za rekordom roka 2022 len o 45 ton. Odvetvie výroby šperkov  sa napriek vysokým cenám zlata držalo stabilne na úrovni 2 093 ton. Naopak, globálne ETF zaznamenali tretí po sebe idúci rok odliv 244 ton v porovnaní so 110 tonami v roku 2022, keďže správcovia aktív a ďalší investori hľadali v dôsledku rastúcich nákladov na financovanie a atraktívnych dlhopisov príležitosti inde.

Medzitým, po štyroch týždňoch čistého predaja, obchodníci spravujúci peniaze investorov, znížili svoje pozície o cca polovicu v porovnaní so začiatkom roka. Limitovaný (negatívny) cenový vplyv týchto predajov opätovne zdôrazňuje absenciu fyzického dopytu.

 

Naopak, striebro, ktoré medziročne kleslo o približne 6 %, sa opäť prudko obchoduje kvôli slabosti priemyselných kovov. „Striebro je pod vplyvom najmä zlata a medi, pričom meď je v súčasnosti negatívne ovplyvnená slabým jüanom v dôsledku obáv z ekonomického výhľadu v Číne. Podpora tesne pod 22 USD je kľúčom k tomu, aby sa zabránilo ešte väčšiemu prepadu, zatiaľ čo odpor zhora bol nastavený okolo úrovne 23,25 USD pred 50- a 200-dňovým kĺzavým priemerom,“ dodáva Ole Hansen.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre