Pád čínskych akcií: Premiér Li Čchiang volá po ďalších opatreniach

Čínsky premiér Li Čchiang
Čínsky premiér Li Čchiang (Foto: Flickr)

Čínsky premiér Li Čchiang vyzval na prijatie účinnejších opatrení, ktoré by stabilizovali klesajúci akciový trh v Číne. Jeho výzva prichádza po tom, ako referenčný akciový index CSI 300 v pondelok uzavrel na 5-ročnom minime.

Výpredaj čínskych akcií začal už v minulom roku, za čo môže viacero faktorov, od dlhotrvajúcej krízy na trhu s nehnuteľnosťami až po pretrvávajúce deflačné tlaky v ekonomike. Náladu investorov medzi tým nezlepšila ani reakcia Pekingu, keďže trh dúfal v ešte jednoduchšie menové podmienky alebo výrazné zvýšenie fiškálnych stimulov.

Štátna rada na pondelkovom stretnutí, ktoré viedol Li, zdôraznila potrebu zvýšiť kvalitu a investičnú hodnotu spoločností kótovaných na burze. Správu priniesla štátna čínska televízia.

Rally z konca roka 2022, ktorú vyvolalo zrušenie covidových obmedzení v Číne, sa ukázala ako krátkodobá a medzi faktormi, ktoré zaťažili akcie, boli aj obavy zo slabej spotrebiteľskej dôvery. Akciový benchmark CSI 300 sa za posledných deväť mesiacov prepadol približne o 20 %.

„Pomalé ekonomické oživenie je určite príčinou nepriaznivého vývoja akcií,“ uvádza sa v správe agentúry Bloomberg Economics pod vedením ekonóma Davida Qu. Pre čínsku vládu je teraz kľúčové, aby zaviedla rázne opatrenia na rýchlu zmenu trhového sentimentu, napísal Qu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre