Analýza akcií spoločnosti Pfizer: Prepad o 50 % za dva roky – je teraz čas investovať?

Pfizer
Pfizer (Foto: Flickr)

Akcie Pfizer Inc. ( NYSE: PFE) dosiahli svoje maximum 57,17 USD dňa 20. decembra 2021. Potom začal dlhodobý pokles. Dňa 13. decembra 2023 cena dosiahla minimum 25,76 USD, čo predstavuje pokles akcií najväčšej farmaceutickej spoločnosti za dva roky o 54,94 %.

Budeme analyzovať dôvody poklesu hodnoty akcií spoločnosti Pfizer Inc. k 18. decembru 2023. Zhodnotíme tiež budúce vyhliadky spoločnosti. Spravíme technickú analýzu akcií a pozrieme sa na predpovedí odborníkov pre akcie na rok 2024.

Pokles akcií spoločnosti Pfizer: analýza kľúčových faktorov

Napriek tomu, že sa kríza COVID-19 ukázala byť škodlivá pre letecké spoločnosti, posunula mnoho zástupcov farmaceutického sektora na úplne novú úroveň, vrátane spoločnosti uvedenej v tomto článku. Spoločnosť Pfizer Inc. v spolupráci s BioNTech SE (NASDAQ: BNTX) vyvinula vakcínu proti infekcii koronavírusom. Začiatkom decembra 2020 sa stala prvou na svete, ktorá získala regulačné povolenie na použitie, a neskôr ju dodávala takmer do celého sveta.

Tento vývoj pozitívne ovplyvnil tržby spoločnosti, ktoré podľa správy za 1. štvrťrok 2020 dosiahli 12,03 miliardy USD. A podľa správy za 1. štvrťrok 2022 dosiahli 25,66 miliardy USD. S ďalšími spoločnosťami, ktoré uviedli vakcíny proti COVID-19, však dopyt po lieku Pfizer klesol, čo negatívne ovplyvnilo financie spoločnosti.

Finančné zdravie spoločnosti Pfizer: podrobný prehľad

Vo svojej správe za 3. štvrťrok 2023 zverejnenej 31. októbra spoločnosť Pfizer Inc. oznámila, že:

  • Tržby poklesli o 41,55 % a dosiahli 13,23 miliardy USD
  • Čistá strata bola 2,38 miliardy USD alebo 0,42 USD na akciu, zatiaľ čo pred rokom čistý zisk dosiahol 8,61 miliardy USD alebo 1,54 USD na akciu.
  • Tržby z vakcín proti COVID-19 klesli o 70 % na 1,31 miliardy USD
  • Tržby z produktov mimo COVID-19 vzrástli o 10 %
  • Do konca roku 2024 je plánované prepúšťanie zamestnancov a zníženie nákladov o 3,5 miliardy USD

Straty od júla do septembra 2023 sa stali pre farmaceutického giganta rekordnými. Predchádzajúca strata vo výške 580 miliónov USD bola zaznamenaná v správe za 4. štvrťrok 2019. Vedenie spoločnosti to pripisuje odpisom zásob COVID-19 vo výške 5,6 miliardy USD.

Ďalším negatívnym faktorom je prudký nárast dlhovej záťaže v 3. štvrťroku 2023 o viac ako 87 % na 61 miliárd USD, spôsobený vydaním dlhopisov za 31 miliárd USD na financovanie nákupu Seagen Inc. Je však dôležité poznamenať že aj pri zvýšenom dlhu je pomer dlhu k vlastnému kapitálu 0,66.

Hĺbkový pohľad na neúspešný vplyv liekov Pfizer na chudnutie

Podľa DataHorizzon Research bola veľkosť trhu s liekmi na chudnutie v roku 2022 ocenená na 1,9 miliardy USD. A predpokladá sa, že do roku 2032 dosiahne 82,8 miliardy USD. Spoločnosť Pfizer Inc. zamýšľala vstúpiť na tento trh so svojimi liekmi lotiglipron a danuglipron. Boli vyvíjané dva typy danuglipronu s podávaním raz denne a dvakrát denne.

Dňa 26. júna 2023 spoločnosť oznámila, že ukončila vývoj lotiglipronu kvôli jeho potenciálnemu negatívnemu vplyvu na pečeň pacientov. Za zmienku stojí, že jeho vývoj siaha až do roku 2018.

Skúšky Danuglipronu sa začali v roku 2021, pričom tento liek priniesol sľubné výsledky počas druhej fázy štúdií a dosiahol rovnakú účinnosť ako Ozempic, populárny liek od Novo Nordisk A/S (NYSE: NVO). Dňa 1. decembra 2023 však spoločnosť oznámila, že ukončila klinické štúdie danuglipronu podávaného dvakrát denne kvôli silným vedľajším účinkom, ako je nevoľnosť, vracanie a hnačka. Súčasne spoločnosť pokračovala v štúdiách druhého typu danuglipronu.

Rast spoločnosti Pfizer po akvizícii Seagen: aktíva a príležitosti

Dňa 13. marca 2023 oznámila spoločnosť Pfizer Inc. akvizíciu americkej biotechnologickej spoločnosti Seagen Inc., ktorá sa špecializuje na vývoj liekov na liečbu rakoviny, za takmer 43 miliárd USD. Už 14. decembra strany informovali o dokončení obchodu.

Akvizícia spoločnosti Seagen Inc. poskytla spoločnosti Pfizer Inc. prístup k štyrom liekom na liečbu rôznych typov rakoviny, ktoré boli schválené regulačnými orgánmi a sú k dispozícii na predaj, čím pravdepodobne posilní jej pozíciu na tomto trhu. Nižšie je uvedený zoznam týchto liekov:

ADCETRIS (lymfóm) – schválený vo viac ako 70 krajinách

  • RADCEV (karcinóm) – schválené v USA, EÚ, Kanade, Austrálii, Japonsku a Južnej Kórei
  • Tivdak (recidivujúci alebo metastatický karcinóm krčka maternice) – schválený v USA a EÚ
  • TUKYSA (neresekovateľný alebo metastatický karcinóm prsníka) – schválený v USA, Kanade, EÚ, Austrálii, Singapure a ďalších krajinách

Budúcnosť spoločnosti Pfizer: pripravované sľubné lieky

Podľa údajov spoločnosti Pfizer Inc. má spoločnosť k 31. októbru 2023 v produkčnom fronte 83 liekov, z toho 26 v prvej fáze štúdií, 30 v druhej fáze, 23 v tretej fáze a štyri vo fáze registrácie. Tieto lieky sú kategorizované do šiestich skupín:

  1. zriedkavé ochorenia/nezhubná hematológia
  2. antiinfektíva
  3. zápaly a imunológie
  4. interné lekárstvo
  5. vakcíny
  6. onkológia

Onkológia je najväčšou skupinou podľa počtu študovaných liekov – 27, z toho dvanásť v prvej fáze štúdií, päť v druhej fáze, deväť v tretej fáze a jeden podlieha registrácii.

Spoločnosť Pfizer Inc. skúma lieky anuglipron aj PF-06954522, aby zlepšila svoje vyhliadky na trhu s liekmi na chudnutie.

Stojí za zmienku, že fidanakogén elaparvovec, ktorý je vo fáze registrácie, získal od Food and Drug Administration (FDA) prelomové označenie liečiva.

História dividend a výnosy investorov spoločnosti Pfizer

Pfizer Inc. vypláca svojim akcionárom dividendy už viac ako 20 rokov. Výnos bol v apríli 2009 8,53 % so započítaním deflácie v USA 2,1 %. V januári 2021 dosiahol dividendový výnos 9,47 % s infláciou vo výške 1,4 %. V decembri 2023 predstavoval dividendový výnos 5,42 % s infláciou 3,1 %. Ako vidíme, korporácia má za cieľ vyplácať dividendy vyššie, než je miera inflácie.

Hoci je 3. štvrťrok 2023 stratový, predstavenstvo schválilo výplatu dividendy vo výške 0,41 USD na akciu a plánuje zvýšiť dividendu za 1. štvrťrok 2024 na 0,42 USD na akciu.

V závislosti na finančných výsledkoch farmaceutický gigant občas vykoná spätný odkup akcií. Podľa Finance Charts to bolo naposledy v Q1 2022, kedy spoločnosť spätne odkúpila akcie v hodnote 2 miliárd USD.

Aktuálne trendy v akciách spoločnosti Pfizer

V marci 2013 akcie Pfizer Inc. prekonali úroveň rezistencie 26,50 USD, ktorá sa neskôr stala úrovňou supportu. Odvtedy akcie testovali túto oblasť šesťkrát, ale nedokázali ju preraziť. Dňa 13. decembra 2023 cena klesla späť na support na 26,50 USD.

Prudký nárast objemu obchodovania s akciami môže naznačovať, že sa o nich investori začali zaujímať. V tejto situácii sa cena pravdepodobne odrazí od úrovne supportu a vzrastie k najbližšej rezistencii na 33,00 USD.

Analýza akcií spoločnosti Pfizer Inc.*

Predpovede expertov: budúce trajektórie pre akcie spoločnosti Pfizer

  • Podľa Barchart šesť zo šestnástich analytikov ohodnotilo akcie spoločnosti Pfizer Inc. ako Strong Buy, jeden ako Moderate Buy a deväť ako Hold s priemerným cenovým cieľom 37,19 USD.
  • Na základe údajov z MarketBeat päť zo šestnástich expertov priradilo akciám hodnotenie Buy, zatiaľ čo jedenásť priradilo hodnotenie Hold s priemerným cenovým cieľom 40,35 USD.
  • Podľa TipRanks šesť z pätnástich analytikov priradilo akciám spoločnosti Pfizer Inc. hodnotenie Buy, pričom deväť ich ohodnotilo ako Hold. Priemerná cieľová cena je 34,25 USD.
  • Podľa informácií zo Stock Analysis traja zo šestnástich špecialistov priradili akciám hodnotenie Strong Buy, dvaja dali odporúčanie Buy a jedenásť dalo hodnotenie Hold. Priemerná predpoveď ceny akcií na 12 mesiacov je 40,38 USD.
  • Odborníci zo Simply Wall St predpovedajú, že tržby farmaceutickej korporácie a čistý zisk vzrastú o 0,5 % a 12,5 % ročne. Očakáva sa, že návratnosť vlastného kapitálu (ROE) za tri roky dosiahne 15,4 %.

Vzhľadom na vyššie uvedené informácie je pozoruhodné, že žiadny z odborníkov pokrývajúcich akcie spoločnosti Pfizer Inc. neodporúča akcie predávať. Dňa 18. decembra 2023 dosiahla hodnota akcie 26,63 USD s priemerným cenovým cieľom v rozmedzí od 34,25 do 40,35 USD.

Záver

Po dôkladnom preskúmaní činnosti spoločnosti Pfizer Inc. za posledných niekoľko rokov možno predpokladať, že sa očakáva pokles ziskov spoločnosti. Vakcína proti COVID-19 umožnila korporácii zarobiť na pandémii. V dnešnej dobe, s poklesom počtu celosvetových prípadov koronaviru a výrazne nižším dopytom po vakcíne, klesli aj príjmy z predaja tohto lieku.

Pozitívny trend však pretrváva. Zatiaľ čo tržby za Q1-Q3 2019 predstavovali 39,05 miliardy USD, v roku 2023 dosiahli v rovnakom období 44,24 miliardy USD. Ďalej postupne rastú výnosy z produktov mimo COVID-19 a spoločnosť sa zameriava na prepúšťanie zamestnancov a znižovanie nákladov.

Na základe vyššie uvedených informácií možno predpokladať, že z hľadiska svojich aktuálnych cien sa akcie spoločnosti Pfizer Inc. pre niektorých investorov javí ako atraktívne pre dlhodobé investície s cieľom získať dividendy.

História zároveň ukazuje, že investície do spoločnosti s cieľom dlhodobo profitovať z rastu hodnoty akcií sa nemusia uskutočniť. Ak by napríklad investori kúpili akcie v roku 2013, mali by v decembri 2023 nulové výnosy.

Upozornenie na riziká:

1. Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len na informačné účely av žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktoré sa týka určitých typov transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.

2. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúceho výkonu.

RoboMarkets Ltd je európsky broker so širokou ponukou aktív, je regulovaný Cyperskou komisiou pre cenné papiere a burzu (CySEC).
Zdieľať
Komentáre