Saudská Arábia predala dlhopisy za 12 miliárd dolárov

Ako informuje agentúra Bloomberg, Saudská Arábia predala dlhopisy v hodnote 12 miliárd USD, čo je jej najväčší obchod od roku 2017. Krajina sa tak pridala k dlhopisom v hodnote takmer 25 miliárd USD, ktoré rozvojové štáty predali od začiatku roka. Najväčšou z nich bola ponuka Mexika vo výške 7,5 miliardy USD. Transakcia Saudskej Arábie sa rovná viac ako polovici fiškálneho deficitu, ktorý vláda plánuje na tento rok.

Mnohí dlžníci sa po prudkom poklese výnosov amerických štátnych dlhopisov od októbra snažia získať nižšie náklady na financovanie. Hoci sa všeobecne očakáva, že Federálny rezervný systém začne tento rok znižovať úrokové sadzby, čím sa výnosy ešte viac znížia, pravdepodobne sa tak stane až o niekoľko mesiacov.

Kráľovstvo predalo 6, 10 a 30-ročné dlhopisy s príslušnými výnosmi 4,89 %, 5,13 % a 5,91 %. Pre porovnanie, desaťročné americké štátne dlhopisy sa obchodujú s výnosmi okolo 4 %.

Podľa saudskoarabského dlhového úradu investori zadali objednávky v hodnote približne 30 miliárd USD. Hlavnými bankami, ktoré riadili predaj, boli Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co, HSBC Holdings Plc a Standard Chartered Plc.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa očakávalo, že najväčší svetový vývozca ropy bude vykazovať fiškálne prebytky minimálne do roku 2025. Odvtedy však tieto prognózy prehodnotil, keďže ceny ropy sa obchodujú hlboko pod úrovňou, ktorú krajina potrebuje na vyrovnanie svojho rozpočtu. Navyše, v plánoch je zvýšenie výdavkov na projekty, ktoré presadzuje korunný princ Mohammed bin Salmán s cieľom diverzifikovať hospodárstvo krajiny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre