Ako makro ovplyvňuje súčasný rast ceny Bitcoinu?

BTC

Kryptomeny sú hlavnými hviezdami tohto týždňa. Už počas minulého piatku začali mierne rásť a v raste pokračovali aj cez víkend a prakticky celý tento týždeň. Bitcoin, najväčšia a najznámejšia kryptomena, dosiahol svoje predchádzajúce cenové maximá na konci roka 2021, a to ľahko pod úrovňou 70 000 USD.

Potom sa ale situácia vo svete zmenila, inflácia a úrokové sadzby vzrástli a rizikové aktíva, medzi ktoré Bitcoin patrí, reagovali poklesom. V nasledujúcich štvrťrokoch Bitcoin postupne klesal a svojho lokálneho cenového dna dosiahol zhruba pred rokom na úrovni okolo 16 000 USD. Na týchto cenách zotrval niekoľko mesiacov a potom začal pomaly stúpať až na dnešnú úroveň, ktorá je najvyššia od apríla minulého roka.

Na vývoj ceny bitcoinu sa môžete pozrieť na grafe z platformy xStation nižšie:

Zdroj: xStation

Čo však stojí za posledným výrazným rastom ceny Bitcoinu, ktorá od svojho minima v minulom roku vzrástla o zhruba 170 %? Dva najpopulárnejšie naratívy posledných dní sú nadchádzajúci BTC halving a možné schválenie spotového ETF na Bitcoin v USA. Obe udalosti sú však spojené s dlhodobejším horizontom.

V prípade potenciálneho schválenia ETF sú to minimálne jednotky týždňov a na halving budeme čakať ešte niekoľko mesiacov. Trhy už tieto nadchádzajúce udalosti bezpochyby do ceny započítavajú, z krátkodobého hľadiska sa však v tejto rally javí ako ďalší silný aspekt makroekonomický sentiment.

Konkrétne ide predovšetkým o zmenu očakávaní ohľadom úrokových sadzieb v USA. Ešte nedávno podľa trhu existovala šanca na zvýšenie sadzieb, dnes už však trh zvýšenie neočakáva a do konca budúceho roka očakáva niekoľko znížení.

Pozrime sa na presné čísla do Bloomberg Terminalu:

Zdroj: Bloomberg Terminal

Z vyššie uvedených dát vidíme, že trh v súčasnej dobe očakáva do 18. 12. 2024 päť znížení sadzieb, ktoré by mali byť do konca roka na úrovni 4,065 %. Ešte pred mesiacom však trh očakával iba tri alebo štyri zníženia sadzieb. Zmena výhľadu sadzieb oslabuje americký dolár, čo pomáha aj kryptomenám.

Dôležitosť tohto aspektu potvrdzuje aj fakt, že neovplyvňuje iba svet kryptomien. Okrem Bitcoinu sa v poslednej dobe darí predovšetkým zlatu, ktoré zo začiatku tohto týždňa dokonca dosiahlo historické maximá okolo 2 150 dolárov za trójsku uncu.

Zlatu pomáhajú rovnaké faktory ako kryptomenám. K nim môžeme pridať status zlata ako bezpečného prístavu, kam investori obvykle odkladajú svoje peniaze, pokiaľ očakávajú problémy vo svete. V súčasnej dobe vo svete rastie geopolitické napätie, stále tu máme konflikt na Ukrajine, ku ktorému sa pridala situácia v Izraeli. Dlhodobo sa tiež zhoršujú vzťahy medzi USA a Čínou.

Všetky tieto udalosti tiež fandia zlatu, ktoré tak po príchode covidu prekonalo svoje predchádzajúce cenové maximá z roku 2020, ako je vidieť nižšie na grafe z platformy xStation:

Zdroj: xStation

Núka sa teda otázka, ako tieto pohyby využiť. Cena aktív väčšinou nerastie len priamo hore a po veľkých cenových nárastoch spravidla prichádzajú korekcie, ktoré umožnia traderom využiť pohyb na shortovanie trhu a investorom lacnejší nákup na nižších hodnotách. Problém ale samozrejme je tento pohyb správne identifikovať, a preto je potrebné predovšetkým správne čítať grafy a cenové pohyby.

V tomto môže pomôcť napríklad tréning krátkodobého obchodovania pomocou testovacieho demo účtu. Prostredníctvom XTB je možné využiť tieto krátkodobé pohyby oboch vyššie spomínaných inštrumentov pomocou CFD derivátov. V prípade zlata aj kryptomien teda nekupujete priamo zlato (GOLD) alebo bitcoin (BITCOIN), ale iba špekulujete na ich rast alebo pokles.

Kontrakty CFD využívajú pákový efekt 1:2 na Bitcoin a 1:20 na zlato. To môže byť výhoda, ale aj nevýhoda, pretože pákový efekt všeobecne zosilňuje vplyv trhových pohybov, či už sú pozitívne alebo negatívne. Na účely študovania grafov a cenových prepadov sú však vďaka tejto zvýšenej volatilite ideálne.

Testovací účet si môžete zadarmo otvoriť na tomto odkaze: https://www.xtb.com/sk/demo-ucet

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre