Prudkému rastu amerických akcií dochádza para, myslí si Citigroup

wall street usa

Experti zo Citigroup sa domnievajú, že rast na americkom akciovom trhu, ktorý bol v novembri jedným z najväčších za posledných 100 rokov, sa aktuálne vyčerpáva.

Tím stratégov pod vedením Chrisa Montagua uviedol, že futures toky boli minulý týždeň „zmiešané“, takže čisté pozície v referenčnom indexe vyzerajú „mierne medvedie“. Pozícia vo futures na Nasdaq 100 je teraz neutrálna. „Vzhľadom na to, že index S&P vzrástol štvrtý týždeň po sebe, základné býčie signály z futures tokov slabnú,” napísal Montagu.

Ako uvádza vo svojej správe, prvú fázu rally sprevádzalo veľké uvoľňovanie októbrových krátkych pozícií. Následné nové prírastky dlhých pozícií sa podľa neho teraz vytratili.

Americké akcie v novembri vzrástli o viac ako 8 %. Podporil ich odolný hospodársky rast a očakávania, že úrokové sadzby dosiahli svoj vrchol. V posledných dňoch sa ale rast akciového indexu S&P 500 zastavil, keďže investori sa obávajú o zdravie amerických spotrebiteľov. A to v čase, keď sa rozbieha kľúčová sezóna vianočných nákupov.

Pokiaľ ide o vyhliadky akciového trhu v roku 2024, stratégovia z Wall Street sú optimistickejší. Analytici spoločností Bank of America Corp., Deutsche Bank Group AG a RBC Capital Markets patria medzi tých, ktorí predpovedajú rekordný rast indexu S&P 500, keďže hlasy o recesii slabnú.

Montagu zo Citigroup uvádza, že do konca roka 2023 naďalej existuje šanca na ďalšie zisky, keďže rastúce straty na zostávajúcich krátkych pozíciách vo futures zvyšujú potenciál pre nútené krytie.

Zdroje: bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre