Budúcnosť poľských akcií: naozaj sa stáva náš severný sused ekonomickou veľmocou?

Poľsko bolo v slovenských očiach po dlhú dobu spojené predovšetkým s nekvalitnými potravinami. Časy sa však menia a z otĺkanka centrálnej Európy sa pomaly stáva vážny ekonomický hráč na poli nášho kontinentu. Ako sa ale bude nášmu susedovi dariť ďalej? XTB na tento štvrtok 26. 10. od 18.00 organizuje živé vysielanie, kde Jaroslav Brychta a Tomáš Cverna spoločne s Petrom Horáčkom preberú všetko, čo potrebujete vedieť.

Bez väčšieho preháňania sa dá povedať, že Poľsko bolo po páde železnej opony ekonomicky na kolenách. HDP v prepočte na osobu bolo v roku 1990 o viac ako polovicu nižšie ako československé, v krajine, ktorá je štyri a pol krát väčšia ako ČR chýbala potrebná infraštruktúra aj mnoho ďalších vecí. Navyše po otvorení hraníc sa mnoho Poliakov rozhodlo hľadať šťastie na západe, čo prispelo aj k nedostatku pracovnej sily. Aj napriek ťažkým začiatkom sa však slobodnému Poľsku pomaly začalo hospodársky dariť. Poľský ekonomický rast potom rýchlo odštartoval predovšetkým po vstupe do EÚ v roku 2004.

Poľsko v roku 2023 je teda úplne iným príbehom ako Poľsko na začiatku milénia. Pomaly, ale iste ekonomicky doháňa Českú republiku aj západnú Európu. Napríklad v rámci platov v nominálnej hodnote sme síce stále napred, ale pri prepočte platu na kúpnu silu už priemerný Poliak zarába viac, než jeho český náprotivok a pokiaľ sa poľský ekonomický zázrak nezadrhne, mohol by už v roku 2030 podľa niektorých prognóz zarábať aj viac ako priemerný Brit. Samozrejme nič nie je zaručené. V priebehu histórie nájdeme mnoho štátov, ktoré nikdy úplne nevyužili svoj potenciál.

Poľsko je teraz na rázcestí. Po ôsmich rokoch vlády konzervatívna strana PiS prejde s najväčšou pravdepodobnosťou do opozície. Podľa niektorých je to začiatok konca poľského blahobytu. Iní sa domnievajú, že bez konzervatívcov vo vláde sa ekonomika rozbehne na plné obrátky. Či už sa radíte ku ktorémukoľvek táboru, väčšina očakáva na poľskom finančnom trhu volatilné časy, čo pre investorov a traderov vždy predstavuje príležitosť.

Našinca, ktorý je zvyknutý, že slovenských akcií je de facto menej ako mesiacov v roku, možno prekvapí, že varšavská burza má viac ako 450 titulov a rozhodne nejde len o druhoradé spoločnosti, o ktorých nikto nikdy nepočul. Na poľskej burze cenných papierov nájdete napríklad herného giganta CD Projekt, sieť čerpacích staníc Orlen alebo aj samotného brokera XTB. Bezpochyby je tak z čoho vyberať. V prípade poľských akcií sa pravdepodobne tuzemský investor skôr stretne s opačným problémom – nebude vedieť, kde začať.

Ak teda aj Vy premýšľate o diverzifikácii, či už do Európy, alebo napríklad aj do rozvíjajúcich sa trhov, Poľsko je zaujímavým príkladom oboch svetov. Pre viac informácií Vás srdečne pozývame na sledovanie živého streamu na YouTube kanáli XTB, ktorý prebehne vo štvrtok 26. 10. o 18:00 na tomto odkaze: https://www.youtube.com/watch?v=-YUcSFO7RF4

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre