Rast čínskej ekonomiky prekonal očakávania

Čínska ekonomika v treťom štvrťroku medziročne vzrástla o 4,9 %, čím prekonala očakávania trhu. To naznačuje, že nedávne opatrenia prijaté Pekingom pomáhajú posilniť neisté hospodárske oživenie. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že ekonomika v treťom štvrťroku dosiahne rast na úrovni 4,5 %.

Oslabovanie rastu od druhého štvrťroka dotlačilo vládu k tomu, aby v posledných týždňoch zaviedla podporné opatrenia. Nová séria údajov naznačuje, že stimuly dodali hospodárstvu potrebný impulz, hoci realitná kríza a ďalšie problémy sú rizikami pre hospodársky výhľad. Čínsky národný štatistický úrad uviedol, že ekonomika medzikvartálne vzrástla o 1,3 %, po tom, ako v období od apríla do júna vzrástla len o 0,5 % (revidovaný údaj).

Z vyhlásení vyplýva, že čínski predstavitelia sú pri vyhliadkach opatrní: „Musíme si uvedomiť, že vonkajšie prostredie je čoraz zložitejšie a vážnejšie, zatiaľ čo domáci dopyt je naďalej nedostatočný a základy pre oživenie ekonomiky je potrebné ďalej konsolidovať,“ uvádza štatistický úrad.

Dynamika oživenia naznačuje, že Číne sa pravdepodobne podarí dosiahnuť vládny cieľ rastu pre rok 2023 na úrovni 5,0 %.

Zdroje: ft.com; cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre