Miliardár Cooperman: Index S&P 500 ma nezaujíma, sledujem individuálne akcie

Leon Cooperman (CNBC Television)

Známy investor a miliardár Leon Cooperman hovorí, že naďalej zostáva medvedím investorom, ktorý sa o širší akciový trh zaujíma len málo. Cooperman to zdôvodňuje tým, že trh podceňuje riziko fiškálnej krízy.

„Som toho názoru, že si požičiavame na úkor budúcnosti cez veľmi márnotratnú fiškálnu politiku,“ uviedol počas summitu CNBC. Miliardár očakáva, že v konečnom dôsledku to povedie ku kríze vo verejných financiách, pričom trh možnosť tejto krízy nezapočítal.

Štátny dlh USA nedávno dosiahol historický míľnik, keď prvýkrát prekročil 33 biliónov USD. Podľa Coopermana je to odrazom bezprecedentných stimulov, ktoré v ekonomike vytvorili umelý stav. Investor z toho dôvodu nenakupuje akciové benchmarky, ale radšej sa obzerá po individuálnych akciových tituloch. Miliardár hovorí, že ak si odmyslíme výkon veľkolepej sedmičky (ktorú tvoria technologickí obri ako Apple, Amazon, Meta, Tesla..), celkový trh stál na mieste a možno trochu klesol.

„Index S&P ma nezaujíma. Zaujímajú ma individuálne akcie,“ povedal investor. Zároveň dodal, že by bol veľmi prekvapený, ak by sa akciový index S&P 500 kedykoľvek v tomto roku vyšplhal nad 4 600 bodov. Aktuálne sa index obchoduje na 4349 b., čo je od začiatku roka nárast o približne 13 %.

Leon Cooperman je legendou Wall Street. V roku 1991 založil hedžový fond Omega Advisors, ktorý sa preslávil svojou  vysokou výkonnosťou. Podľa magazínu Forbes sa hodnota jeho majetku odhaduje na 2,8 miliardy dolárov.

Zdroje: cnbc.com; forbes.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre