Dnes zasadá Fed. Čo môžeme očakávať?

Jerome Powell
Jerome Powell (Flickr)

Investori vyčkávajú na rozhodnutie Federálneho rerzervného systému (Fed) o úrokových sadzbách, ktoré príde dnes o 20:00. O polhodinu neskôr vystúpi na tlačovej konferencii prezident Fedu Jerome Powell.

Čo očakávať od tohtotýždňového zasadnutia americkej centrálnej banky?

Trhy počítajú s tým, že Fed ponechá svoju základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 5,25 – 5,50 %. Ako uvádza CNBC, existuje prakticky mizivá šanca, že by sa americká centrálna banka rozhodla zvyšovať sadzby. Podľa nástroja CME FedWatch Tool
trhy počítajú len s 1 % pravdepodobnosťou, že by na dnešnom zasadnutí došlo k ďalšiemu rastu sadzieb.

V závere dvojdňového zasadnutia sa má zverejniť aj viacero ekonomických prognóz. Odhaduje sa, že v porovnaní s predošlými odhadmi budú odrážať silnejší hospodársky rast a mierne nižšiu nezamestnanosť v tomto roku.

Analytici sa zhodujú na tom, že tohtotýždňové zasadnutie nebude ani tak o tom, čo sa urobí aktuálne, ale skôr o tom, čo by chcel Fed spraviť v budúcnosti. Jedným zo spôsobov, ako americká centrálna banka komunikuje svoj budúci zámer, je takzvaná dot plot projekcia. Trhy si budú pozorne všímať, či v dot plot grafe došlo k určitým miernym posunom a aké sú očakávania členov menového výboru z pohľadu ďalšieho vývoja sadzieb. Pripomeňme, že stále je na stole ďalšie zvýšenie sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu, ktoré by mohlo prísť na novembrovom alebo decembrovom zasadnutí.

Naposledy Fed podnikol pauzu v júni, keď došlo k neistote vyvolanej bankovou krízou. Keď sa však ukázalo, že ekonomiku tieto turbulencie neovplyvnili, Fed v júli opäť zvýšil sadzby. Je tu tiež názor, že centrálna banka už zvýšila sadzby dostatočne vysoko na to, aby stiahla infláciu na stanovený cieľ 2 %.

„Dostali sme menovú politiku do veľmi dobrej pozície,“ uviedol začiatkom mesiaca pre Bloomberg prezident newyorského Fedu John Williams. Zámerom Fedu je poraziť infláciu bez toho, aby to spôsobilo zbytočné ekonomické škody. No hoci rastúce úrokové sadzby začali takmer okamžite ovplyvňovať trh s bývaním, úradníci sa stále snažia zistiť, aký je ich vplyv na ekonomický rast a trh práce. Výskumníci z Chicagského Fedu v nedávnom dokumente uviedli, že zvyšovanie sadzieb už prešlo ekonomikou a že inflácia by pri súčasnej úrovni sadzieb mohla do polovice roku 2024 klesnúť na 2 %-ný cieľ Fedu, a to bez toho, aby došlo k recesii.

Zdroje: cnbc.com; cnn.com;

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre