September: najstratovejšie obdobie na finančných trhoch. Mýtus alebo pravda?

Pravdepodobne každý investor alebo obchodník už počul o „septembrovom efekte“. To znamená, že tento mesiac neprináša finančným trhom z hľadiska sezónnosti nič dobré a je skôr predzvesťou červených čísel. Samozrejme, podobných “mýtov” je veľa a nie vždy sú pravdivé. Poďme sa teda pozrieť na to, aký je september v skutočnosti.

V prípade septembrového efektu sa ukazuje, že nejde len o investorskú tirádu. Pri pohľade na historickú výkonnosť indexu S&P 500 zistíme, že september je naozaj najhorším mesiacom. Za posledných 30 rokov je priemerná výkonnosť za mesiac september – 0,67 %.

Naposledy trikrát sa tento mesiac skončil stratou, keď klesol v rokoch 2020, 2021 a 2022. Predtým prišli 3 roky miernych ziskov v rozmedzí od 0,43 % do 1,72 %. Najdlhšia séria strát za posledných 30 rokov bola v rokoch 1999 až 2003, keď praskla internetová bublina.

Mesačná výkonnosť indexu S&P 500 za posledných 30 rokov
Zdroj: Bloomberg terminal

Podľa niektorých investičných stratégov je mesiac september anomáliou, ktorá sa vyskytuje bez významnejších udalostí. Existuje však viacero teórií, prečo v septembri tradične pozorujeme slabšie výsledky akciových trhov. Jedna z teórií sa zaoberá situáciou, keď sa akciovým trhom počas letných mesiacov darilo – v dôsledku toho môžu investori vyberať zisky pred neistým koncom roka. Existuje aj teória, podľa ktorej investori vyberajú zisky pred začiatkom školského roka, aby zaplatili školné deťom a školské náklady vo všeobecnosti. Existuje aj ďalšia teória založená na oboch, ktorá môže byť najbližšie k pravde, a to, že ide o psychologický jav, keď investori očakávajú horšiu výkonnosť v septembri a podľa toho upravujú svoje portfóliá. September je špecifický aj tým, že je posledným mesiacom tretieho štvrťroka. Očakáva sa, že spoločnosti budú vykazovať výsledky hospodárenia za letné mesiace, a to môže byť pre mnohých investorov do niektorých spoločností veľmi neisté. Investičné fondy tiež na konci štvrťroka upravujú svoje portfóliá a uvádzajú, že držia prevažne akcie s najlepšími výsledkami za posledné tri mesiace, aby do svojich fondov prilákali viac peňazí.

Treba však poznamenať, že každý výrazný septembrový pokles bol spojený s konkrétnou udalosťou. Minuloročný pokles vyvolal Jerome Powell a jeho prejav v Jackson Hole koncom augusta. V roku 2009 sa zrútila spoločnosť Lehman Brothers. V septembri 2001 klesli akcie v dôsledku dvojitých teroristických útokov a rok nato vlna výpredajov v dôsledku bubliny technologických akcií. V roku 2021 potom pokles spôsobil nárast výnosov štátnych dlhopisov.

Na september 2023 máme zatiaľ naplánované len zasadnutie amerického Fed-u a ďalšie makroekonomické udalosti. Je nepravdepodobné, že by Fed dostal finančný sektor pod veľký tlak, keďže trhy na svoje kroky pripravuje v dostatočnom predstihu a musel by ich výrazne prekvapiť. Celá situácia je však pomerne neistá a pokles by mohol prísť kvôli menej dôležitým správam.

Septembrové červené čísla však nemusia nutne znamenať niečo zlé. Pre dlhodobého investora môže byť takýto pokles skvelou príležitosťou na nákup za nízke ceny. Na druhej strane obchodníci a investori, ktorí hľadajú zabezpečenie svojich dlhodobých pozícií, môžu takúto situáciu využiť na špekuláciu na pokles cien daných nástrojov. Zo štatistického hľadiska je september ideálnym mesiacom na shortovanie.

Ak chcete využiť príležitosti na septembrovom trhu, môžete si otvoriť obchodný účet v XTB za pár minút. Pre nováčikov je k dispozícii aj testovací účet bez vkladu.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre