Obnovili obchodovanie s akciami Evergrande. Tie sa prepadli o takmer 80 %

evergrande
Evergrande (Wikimedia)

Realitná skupina Evergrande Group, ktorá je najzadlženejším developerom na svete, oznámila výrazné zníženie straty za prvý polrok. Je to vďaka nárastu príjmov v dôsledku “krátkodobého boomu” na začiatku tohto roka.

Avšak akcie spoločnosti, s ktorými sa po 17 mesiacoch opäť začalo obchodovať na hongkongskej burze, zaznamenali prepad o takmer 80 %. V dôsledku toho sa trhová hodnota Evergrande znížila o viac ako 2 miliardy dolárov.

Za prvých 6 mesiacov tohto roka firma vykázala stratu 33 miliárd jüanov (4,5 mld. USD), v rovnakom období pred rokom dosiahla stratu až 66,4 miliardy jüanov (9,1 mld. USD).

Z pohľadu tržieb bola spoločnosť Evergrande dlhé roky jedným z najväčších čínskych developerov. Svoju expanziu ale vo veľkom financovala úvermi a v roku 2021 nesplatila svoj dlh, čo vyvolalo krízu v čínskom realitnom sektore. Tento mesiac spoločnosť požiadala o ochranu pred veriteľmi v USA.

Budúci mesiac budú súdy a veritelia rozhodovať o reštrukturalizácii jej zahraničného dlhu v objeme 32 miliárd dolárov. Skupina uviedla, že schôdzky s veriteľmi, ktoré boli pôvodne naplánované na 28. augusta, boli odložené na 26. septembra.

Za posledné tri roky stratili akcie Evergrande už viac ako 99 % hodnoty.

Graf: Prepad akcií Evergrande

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre