Slovenská ekonomika v 2. kvartáli mierne zrýchlila

Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v druhom štvrťroku tohto roka medziročne vzrástol o 1,5 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa ekonomika medziročne zvýšila o 1,3 % a medzikvartálne o 0,4 %. Ako informuje Štatistický úrad SR, vysoká inflácia naďalej výraznejšie znižovala hodnotu HDP v stálych cenách v porovnaní s jeho nominálnou hodnotou.

Rast slovenského hospodárstva už nepodporovala spotreba, ale predovšetkým rast podnikových investícii v obstaraní stavieb a tiež výrazný prebytok v zahraničnom obchode, ku ktorému prispel vývoz automobilov.

Celková zamestnanosť v referenčnom období dosiahla 2 milióny 432-tisíc osôb a medziročne sa zvýšila o 0,1 %. Po očistení o sezónne vplyvy počet zamestnaných v porovnaní s 2. štvrťrokom 2022 vzrástol o 0,2 % a medzikvartálne (v porovnaní so 1. štvrťrokom 2023) ostal na rovnakej úrovni.

Štatistický úrad SR včera informoval, že inflácia na začiatku leta klesla po vyše roku na jednocifernú hodnotu 9,7 %. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v júli v porovnaní s júnom klesli o 0,3 %, čo bol druhý medzimesačný pokles v tomto roku.

Najvýznamnejší vplyv na pokles cien v porovnaní s júnom malo zlacnenie potravín o 0,7 %, čo bolo ovplyvnené poklesom cien mlieka, syrov a vajec o 2,1 % a tiež zeleniny o 4,9 %. K poklesu cien prispeli aj sezónne výpredaje v odbore odevy a obuv a druhý mesiac za sebou klesali aj ceny v segmente bývanie a energie.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré spolu s bývaním a energiami tvoria dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností.

Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre