Je vhodné opäť zvýšiť sadzby? Toto si myslí Bowmanová z Fedu

Ako cez víkend uviedla guvernérka Federálneho rezervného systému (Fed) Michelle Bowmanová, Fed pravdepodobne bude musieť ďalej zvyšovať úrokové sadzby, aby znížil infláciu.

Bowmanová uviedla, že na zasadnutí minulý mesiac podporila zvýšenie úrokových sadzieb o štvrť percentuálneho bodu a to vzhľadom na pretrvávajúcu vysokú infláciu, silné spotrebiteľské výdavky a oživenie na realitnom trhu a trhu práce, ktorý prispieva k rastu cien.

„Očakávam, že pravdepodobne bude potrebné ďalšie zvýšenie sadzieb, aby inflácia smerovala k 2-percentnému cieľu FOMC,“ povedala počas prejavu pred Kansaskou asociáciou bankárov.

Guvernérka tiež dodala, že menová politika nie je vopred nastavená a že budúce rozhodnutia Fedu budú závisieť od ekonomických dát. „Mali by sme byť naďalej pripravení zvýšiť základnú sadzbu na niektorom z budúcich zasadnutí, ak prichádzajúce údaje naznačia, že došlo k zastaveniu pokroku v oblasti inflácie,“ hovorí Bowmanová.

Keďže v sobotnom prejave použila množné číslo „ďalšie zvýšenie sadzieb“, signalizuje tým, že by mal ísť Fed so sadzbami ešte vyššie. Fed koncom júla zvýšil kľúčovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma 5,25 % – 5,50 %, čím sa dostala na najvyššiu úroveň od januára 2001. Šéf Fedu na následnej tlačovej konferencii povedal, že v septembri by mohlo dôjsť k pauze v sprísňovaní menovej politiky, no zároveň ponechal otvorené dvere pre ďalšie zvýšenie sadzieb.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre