Wall Street klesá po tom, ako Fitch znížil najvyšší rating USA

wall street

Akcie na Wall Street v stredu oslabujú po tom, ako ratingová agentúra Fitch znížila úverový rating USA. Ako uvádza agentúra Reuters, tento krok ovplyvnil záujem o rizikové aktíva na celom svete.

Agentúra Fitch znížila rating USA z najvyššej úrovne AAA na úroveň AA+. Zdôvodňuje to rastúcim štátnym dlhom a očakávaným zhoršením fiškálnej situácie v nasledujúcich troch rokoch. Fitch očakáva, že deficit verejných financií USA v roku 2023 vzrastie na 6,3 % HDP z 3,7 % v roku 2022.

Ide o druhú veľkú agentúru, ktorá Spojeným štátom odobrala najvyšší prestížny rating. Agentúra Standard & Poor’s znížila najvyšší rating USA už v roku 2011.

Niekoľko významných maklérskych spoločností ale uviedlo, že zníženie ratingu pravdepodobne nebude mať trvalý vplyv na finančné trhy v USA, keďže ekonomika je silnejšia než v roku 2011. Investičný stratég spoločnosti CFRA Research, Sam Stovall to vníma tak, že zníženie ratingu agentúrou Fitch dalo investorom dôvod na zúčtovanie ziskov.

Správa agentúry ADP medzitým informovala, že súkromné ​​mzdy sa v júli zvýšili viac, ako sa očakávalo. To poukazuje na pokračujúcu odolnosť amerického trhu práce a zmiernenie rizika, že by ekonomika skĺzla do recesie.

V čase publikovania tohto článku akciový index S&P 500 stráca 1,14 % na 4524 bodov, Dow Jones odpisuje 0,71 % na 35.376 bodov a Nasdaq Composite klesá o takmer 2 % na 14 000 bodov.

Graf: Vývoj akciového indexu S&P 500

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre