Čo dnes očakávať od Fedu?

Jerome Powell, FED (Flickr / Federalreserve)

Napriek tomu, že sa situácia z pohľadu inflácie zlepšuje, očakáva sa, že Federálny rezervný systém (Fed) dnes schváli ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb. Trhy s absolútnou istotou očakávajú, že Fed zvýši sadzby o štvrť percentuálneho bodu, čím sa jeho základná úroková sadzba posunie do pásma 5,25 % až 5,5 %. Pôjde tak o najvyššiu úroveň od januára 2001.

Dôležitejšie bude sledovať komunikáciu centrálnej banky a jej výhľad. Investorov bude zaujímať, ako sa členovia menového výboru FOMC pozerajú na ďalšie smerovanie svojej politiky – či už so sprísňovaním menovej politiky zašli dostatočne ďaleko, prípadne je potrebné prijať ďalšie kroky na boj s infláciou.

Dnes je totiž kurz Fedu oveľa menej jasný. Tvorcovia politiky centrálnej banky sa takmer jednomyseľne domnievajú, že inflácia je príliš vysoká, ale ďalšie zvyšovanie sadzieb prináša riziká pre ekonomiku, ktorá podľa mnohých smeruje (prinajmenšom) k miernej recesii.

budova Fedu

Trhová strategička spoločnosti Charles Schwab Kathy Jonesová patrí tým, ktorí si myslia, že americká centrálna banka zašla už dosť ďaleko. Vzhľadom na to, že ročná miera inflácie v júni klesla na 3 % (pred rokom to bolo 9,1 %), rastie hrozba, že Fed by mohol dostať hospodárstvo pod tlak.

„Fed by mal skončiť,“ povedala Jonesová. Ako dodáva, v súčasnosti centrálna banka kráča po tenkej hranici a mala by si povedať: urobili sme už dosť, počkáme a uvidíme.

Na druhej strane, inflačný cieľ na úrovni dvoch percent zostáva vzdialený a nie je vylúčené, že by ceny nemohli opäť rásť. Šéf Fedu Jerome Powell a ďalší členovia centrálnej banky naznačili, že sa po júnovej prestávke budú snažiť opäť zvyšovať sadzby, pričom vo svojej predpovedi signalizoval dve dodatočné zvýšenia sadzieb v tomto roku. To znamená, že po júli by sa ďalšie zvýšenie sadzieb mohlo uskutočniť v septembri.

„Powell privíta nedávnu miernejšiu jadrovú infláciu, ale pravdepodobne bude chcieť ešte niekoľko mesiacov miernejších údajov o inflácii, kým s istotou ukončí cyklus zvyšovania sadzieb,“ uviedol v správe pre klientov ekonóm Citigroup Andrew Hollenhorst.

Aký bude najnovší postoj Fedu? Bude júlové zvýšenie sadzieb posledným v tomto cykle, alebo si menový výbor pripraví pôdu pre ďalší rast úrokovej sadzby?

Rozhodnutie o úrokových sadzbách Fed ohlási dnes o 20:00 (SEČ), o polhodinu neskôr bude nasledovať tlačová konferencia predsedu Fedu Jeroma Powella.

Zdroje: cnbc.com; cnn.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre