Peking zápasí so slabým jüanom

čínsky juan

Čínske menové orgány v utorok prvýkrát po takmer ôsmich mesiacoch rázne zakročili proti klesajúcej mene. Čínska ľudová banka (PBOC) stanovila pre jüan silnejšie obchodné pásmo, než sa očakávalo, a štátne banky predávali doláre, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z trhu. Ide o jasný znak toho, že čínske úrady sú čoraz viac znepokojené zrýchľujúcim prepadom jüanu, ktorý je v blízkosti miním z roku 2008.

Za posledné dva mesiace sa čínsky jüan voči doláru prepadol o približne 4 %. Mena zareagovala na oslabenú dynamiku oživenia čínskeho hospodárstva, ktoré čelí slabej spotrebiteľskej dôvere a problémom na trhu s nehnuteľnosťami.

Čínsky Premiér Li Čchiang na samite Svetového ekonomického fóra v Tchien-ťine vyhlásil, že Čína prijme opatrenia na podporu dopytu a oživenie trhov, no neposkytol žiadne detaily.

Podľa analytikov by intervencie PBOC mohli spomaliť prepad jüanu, no vzhľadom na nepriaznivý hospodársky výhľad sa jej pravdepodobne nepodarí zastaviť pokles. Americká banka JP Morgan uvádza, že zostáva “medvedia” voči čínskemu jüanu a očakáva, že centrálna banka opäť zasiahne, aby zabránila prepadom.

Čína nie je jediná, koho znepokojuje pokles vlastnej meny. S rovnakým problémom sa potýka aj Japonsko, pričom Masato Kanda, námestník japonského ministra financií uviedol, že ministerstvo financií „nevylučuje žiadne“ kroky na zastavenie masívneho poklesu jenu v priebehu niekoľkých týždňov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre