Je to oficiálne. Medvedí trh skončil, kontrolu prevzali býci

Americký akciový index S&P 500 vo štvrtok posilnil o 0,62 % a pripísal si tak 20 % nárast od svojho posledného minima dosiahnutého 12. októbra 2022. To znamená, že sa končí medvedí trh, ktorý začal v januári 2022.

Najmä vďaka posilneniu technologických akcií uzavrel širší benchmark S&P 500 na úrovni 4 293,93 bodov a prekročil hranicu, ktorá je predelom medzi medvedím trhom a býčím trhom. Akciové trhy sa počas posledných deviatich mesiacov ukázali ako odolné, keďže sektory ako technológie a média, ktoré v roku 2022 utrpeli porážku, sa dokázali opäť pozviechať. Investori preto veria, že akcie týchto odvetí majú to najhoršie za sebou.

Záujem o technologické akcie podnietil aj rozvoj umelej inteligencie (AI). Investori teraz svoju dôveru vkladajú do spoločností Google, Meta, Apple, Amazon či Nvidia a veria, že títo hráči dokážu využiť novú technologickú revolúciu započatou umelou inteligenciou.

V poslednom týždni získali trhy nový impulz, pravdepodobne v dôsledku ukončenia krízy okolo dlhového stropu a tiež optimizmu, že americká centrálna banka (Fed) na svojom júnovom zasadnutí pozastaví zvyšovanie úrokových sadzieb.

Aj keď sú to všetko pre býkov pozitívne signály, analytici sa obávajú, že môže ísť o krátkodobú rally, ktorá sa nakoniec obráti proti investorom. Inflácia je stále príliš vysoká a síce americká ekonomika naďalej vytvára pracovné miesta, tempo je pomalšie. Spotrebitelia zároveň obmedzujú svoje diskrečné výdavky (napr. na oblečenie). A to nie je pre trhy tou najlepšou správou. Ako pre CNN uviedol Semeer Samana, trhový stratég z Wells Fargo Investment Institute „ekonomika USA koncom tohto roka pravdepodobne smeruje k recesii“.

Či zostaneme na býčom trhu alebo nie, bude pravdepodobne závisieť od rozhodnutia Federálneho rezervného systému o úrokových sadzieb, ktoré príde budúci týždeň, myslí si Sam Stovall, hlavný investičný stratég CFRA.

Graf: Vývoj akciového indexu S&P 500

Zdroje: cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre