Ako úrokové sadzby ovplyvňujú finančné trhy?

Hlavnou zbraňou centrálnych bánk v boji proti vysokej inflácii je zvyšovanie úrokových sadzieb. Momentálne môžeme byť svedkami najrýchlejšieho zvyšovania sadzieb v histórii, na čom má zásluhu najmä americká centrálna banka (FED).

Tento nástroj však výrazným spôsobom ovplyvňuje aj investorov a finančné trhy. V dôsledku zvyšovania úrokových sadzieb klesá dopyt po úveroch – jednotlivci, či firmy zaplatia viac na úrokoch a požičiavajú si tým pádom menej finančných prostriedkov. Dôsledkom je aj zvyšovanie nezamestnanosti a spomalenie ekonomickej aktivity.

Reakcia akcií na zmeny úrokovej sadzby

Zmena výšky sadzieb pôsobí na akciový trh nepriamo. Pri nízkych úrokových sadzbách podniky viac investujú a majú vyššie tržby, keďže v prostredí lacných peňazí je dopyt po ich produktoch vysoký. To sa pozitívne odráža na hospodárskych výsledkoch podnikov a nálade investorov, ktorí hromadne investujú do spoločností s vidinou zaujímavého výnosu.

Pri zvyšovaní sadzieb však vznikajú dodatočné náklady na kapitál – jednak pre spoločnosti, ale aj pre investorov a ich zákazníkov. Ziskové marže spoločností sa tak znižujú a dopyt po ich produktoch klesá. Takisto klesá aj dopyt investorov po akciách, keďže spoločnosti nevykazujú požadované výsledky a negatívne prognózy ich nútia kapitál investovať iným spôsobom. Významnú rolu hrá aj psychika investorov – po oznámení o zvyšovaní sadzieb väčšinou zasiahne akciový trh vlna predajov, ktorá signalizuje obavy investorov o svoju investíciu.

Reakcia dlhopisov na zmeny úrokovej sadzby

Dlhopisy sú na zmeny v úrokových sadzbách obzvlášť senzitívne. So zvýšením sadzieb padá trhová cena už emitovaných dlhopisov okamžite, nakoľko budú čoskoro nahradené novými dlhopismi s vyššou mierou kupónového výnosu. V časoch zvyšovania úrokových sadieb sa teda oplatí investovať do nových dlhopisov, kde dostanete vyšší kupónový výnos. Vplyv zmien úrokových sadzieb je teda na trh dlhopisov priamy.

investovanie

Reakcia komodít na zmeny úrokovej sadzby

S nástupom inflácie a energetickej krízy zvyknú komodity prirodzene zdražovať. Avšak, po rozhodnutí centrálnych bánk zvyšovať úrokové sadzby, cena komodít začne klesať, nakoľko stúpajú náklady pre držanie zásob. Ďalším faktorom pre pokles cien komodít je znížený dopyt, zapríčinený spomalením ekonomiky.

Najlepšou taktikou v boji proti ťažko predvídateľným zmenám v makroekonomickom svete je diverzifikácia investičného portfólia, trpezlivosť a pevné nervy. Väčšina investorov sa v dobe zvyšovania úrokových sadzieb zameriava skôr na short-term obligácie, ktoré nie sú zaťažené dlhodobým rizikom. Situáciu najlepšie vyjadruje výrok zakladateľa Stivers Financial Services – Brian-a Stivers-a: „často sa stáva, že trhy s cennými papiermi reagujú nepredvídateľne počas zvyšovania úrokových sadzieb. To znamená, že ceny akcií môžu aj stúpnuť, napriek tomu, že podľa histórie by mali klesať. Preto je diverzifikácia kľúčom k úspechu pri všetkých typoch trhov.“

Zdroje: forbes.com; investopedia; thebalancemoney.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre