Ako bude Fed reagovať na bankovú krízu? Sledujte rozhodnutie o úrokových sadzbách v USA naživo!

Zasadnutie americkej centrálnej banky Fed sa konalo po týždňoch hospodárskych otrasov vrátane vysokej inflácie, silného rastu zamestnanosti a krachu niekoľkých veľkých bánk. Povedie najnovší vývoj k zastaveniu zvyšovania úrokových sadzieb, alebo bude predseda Jerome Powell pokračovať v sprísňovaní americkej ekonomiky?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sprísňovanie menovej politiky by mohlo byť pozastavené, ale väčšina odborníkov (podľa agentúry Bloomberg) v súčasnosti očakáva ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Hoci v posledných týždňoch došlo v americkej ekonomike k pozitívnemu zníženiu inflácie, 2-percentný inflačný cieľ centrálnej banky je stále ďaleko. Kritici pokračujúceho zvyšovania sadzieb poukazujú na dlhé obdobie, kým sa zvýšenie sadzieb začne prejavovať v ekonomike. Zmeny úrokových sadzieb a ďalších nástrojov menovej politiky zvyčajne trvajú niekoľko mesiacov, kým sa v ekonomike naplno prejavia. Je preto možné, že úrokové sadzby sú už nastavené dostatočne vysoko a ďalšie zvyšovanie by mohlo ekonomiku zbytočne priškrtiť, čo by potom mohlo celú ekonomiku uvrhnúť do recesie.

Na druhej strane je tu prípad 70. rokov, keď FED otočil kormidlo príliš skoro, čo viedlo k hospodárskym problémom, ktoré trvali desaťročia. Dá sa preto očakávať, že súčasná rada Fedu nebude chcieť túto chybu zopakovať. Naznačili to už členovia FOMC na poslednom zasadaní vo februári a predseda Fedu sa podobne vyjadril aj začiatkom marca v americkom Kongrese.

Zvýšenie sadzieb o 25 bázických bodov sa preto teraz javí ako najpravdepodobnejšie. Fed však v minulosti už niekoľkokrát prekvapil finančné trhy. Môžeme preto očakávať aj nezmenené sadzby a nemožno vylúčiť ani zvýšenie o 50 bázických bodov. Na základe úrokových futures môžeme povedať, že trh očakáva zvýšenie o 20 bázických bodov deň pred rozhodnutím o sadzbách. Nech už však bude konečné rozhodnutie akékoľvek, vplyv na finančné trhy bude značný.

Komentár k rozhodnutiu FOMC o úrokových sadzbách môžete sledovať naživo 22. marca o 18:40 na tomto odkaze: https://www.youtube.com/watch?v=sH2UvLTH82s.

Ak sa zaujímate o obchodovanie alebo makroekonomiku, spoločnosť XTB organizuje túto sobotu 25. marca o 13:00 hod. konferenciu Online Trading Conference 2023. Okrem rád pre začínajúcich obchodníkov a grafov sa bude podujatie venovať aj makroekonomickým témam – bude teda prínosom pre obchodníkov aj dlhodobejších investorov.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre