Najväčšia švajčiarska banka UBS prevezme Credit Suisse

Ako uvádza agentúra Reuters, najväčšia švajčiarska banka UBS kupuje spoločnosť Credit Suisse, ktorá sa ocitla v hlbokej kríze. Potvrdila to Švajčiarska národná banka (SNB).

„Prevzatím Credit Suisse spoločnosťou UBS sa našlo riešenie na zabezpečenie finančnej stability a ochranu švajčiarskej ekonomiky v tejto výnimočnej situácii,“ uviedla centrálna inštitúcia.

Denník Financial Times už predtým priniesol správu, že banka UBS súhlasila s prevzatím svojho rivala za viac ako 2 miliardy dolárov. UBS za každú akciu Credit Suisse ponúkla 0,50 švajčiarskeho franku a to výmenou za svoje akcie. To je výrazne pod uzatváracou cenou z piatka, ktorá predstavovala 1,86 CHF.

Ako píše Financial Times s odvolaním sa na zdroje, švajčiarska centrálna banka má v rámci dohodnutej transakcie ponúknuť 100 miliárd dolárov na posilnenie likvidity ochromenej Credit Suisse.

Úrady sa snažia situáciu vyriešiť ešte skôr, než sa v pondelok začne obchodovať na burzách. Existujú totiž obavy, že pokiaľ sa situácia nevyrieši, môžu v dôsledku nervozity opäť padnúť hlavné akciové indexy. Credit Suisse patrí k systémovo dôležitým bankám v globálnom finančnom systéme, takže situáciu pozorne monitorujú aj orgány v USA, Británii a ďalších veľkých krajinách. Regulátori sa domnievajú, že nekontrolovaný krach banky by mohol spustiť domino efekt a nákaza by sa mohla šíriť naprieč celým finančným systémom, rovnako ako počas finančnej krízy v roku 2008.

Aj keď je Credit Suisse menšia ako jej švajčiarsky rival UBS, stále má značný vplyv a spravuje aktíva v hodnote 1,4 bilióna dolárov. Banka významné obchodné zastúpenia po celom svete, stará sa o bohatých a bohatých prostredníctvom svojho podnikania v oblasti správy majetku a je hlavným poradcom pre globálne spoločnosti pri fúziách a akvizíciách. Je pozoruhodné, že Credit Suisse nepotrebovala vládnu pomoc počas finančnej krízy v roku 2008, zatiaľ čo UBS v tom čase áno.

Škandálmi zmietaná Credit Suisse dostala tento týždeň ďalšiu ranu, keď klienti začali vo veľkom vyberať svoje vklady. Krízu dôvery prehĺbil aj nedávny krach dvoch amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank. Navyše, najväčší akcionár Credit Suisse tento týždeň uviedol, že švajčiarskej banke nemôže poskytnúť ďalšiu pomoc. V reakcii na to sa akcie banky dostali na rekordné dno.

Zdroje: reuters.com; FT.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre