Aké akcie najviac nakupovali hedge fondy v 4. štvrťroku 2022?

Microsoft

Hedžové fondy patria medzi najväčších hráčov na trhu. V tomto článku sa pozrieme na akcie, do ktorých počas štvrtého štvrťroka minulého roka investovali hedge fondy najviac peňazí.

Podľa spoločnosti HedgeFollow, ktorá sleduje aktivitu viac ako 10 000 hedžových fondov, rebríček 3 najväčších investícií v štvrtom štvrťroku obsahuje akcie spoločností Microsoft Corporation, Apple Inc. a Amazon.com Inc.

1. Microsoft – 58,9 miliárd USD

Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) je veľká americká technologická spoločnosť, ktorá je známa pre svoj softvér Windows, Office a dva prehliadače – Internet Explorer a Edge.

V poslednom štvrťroku 2022 investovali hedžové fondy 58,9 miliardy USD do akcií spoločnosti Microsoft. Najväčšími investormi boli:

  • Norges Bank, centrálna banka Nórska, pridala do svojho portfólia približne 86,3 milióna akcií spoločnosti Microsoft za 20,7 miliardy USD, čo predstavuje 4,99 % portfólia.
  • Morgan Stanley (NYSE:MS) zvýšil objem akcií IT giganta vo svojom portfóliu zo 104 miliónov na 119 miliónov, keď od októbra do decembra investoval 3,4 miliardy USD. Podiel akcií Microsoftu v portfóliu teraz predstavuje 3,3 %
  • BlackRock Inc. (NYSE:BLK) v 4. štvrťroku 2022 nakúpil 13,2 miliónov akcií Microsoftu za 3,12 miliardy USD), čím zvýšil ich počet na 532 miliónov cenných papierov a ich podiel v portfóliu na 4 %.

V 3. štvrťroku vykázali akcie Microsoftu zmiešanú dynamiku. Na začiatku cena klesla na 213 USD, potom vzrástla na 263 USD a ku koncu sledovaného obdobia sa vrátila na úroveň z októbra 2022 okolo 238 USD. V dôsledku toho cena akcií za tri mesiace vzrástla iba o 1,9 %. To sa dá vysvetliť veľkým predajom akcií. Počas uvedeného štvrťroka predali hedžové fondy akcie spoločnosti za 41,7 miliardy USD.

Graf vývoj cien akcií Microsoft Corporation*

2. Apple – 55,5 miliardy USD

Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) je americká spoločnosť, ktorá vyvíja, vyrába a predáva chytré telefóny, tablety, notebooky, počítače, slúchadlá a ďalšie príslušenstvo a tiež softvér.

V období od októbra do decembra 2022 investovali hedžové fondy do akcií Apple 55,5 miliardy USD. Najväčšími investormi boli:

  • Norges Bank: banka kúpila 167,3 milióna akcií technologickej korporácie za celkom 21,7 miliardy USD, čo predstavuje 5,2 % portfólia banky
  • Morgan Stanley: firma zvýšila počet akcií Apple vo svojom portfóliu na 208,6 miliónov cenných papierov, čo tvorí 3,1 % portfólia. Celková investícia je 3,4 miliardy USD
  • Barclays PLC (NYSE: BCS): banka zvýšila počet akcií Apple v portfóliu z 1,8 milióna na 2,3 milióna. čo je 4,6% portfólia. Objem investícií dosiahol 1,6 miliardy USD

Začiatkom marca 2023 bola trhová kapitalizácia spoločnosti Apple Inc. vyššia ako 2,3 bilióna USD. Investície hedžových fondov za 55,5 mld. USD tvoria asi 2,3 % tejto sumy. Tento objem takmer neovplyvní cenu akcií spoločnosti.

Navyše priemerný objem obchodov s jej akciami bol v 4. štvrťroku asi 74 miliónov, čo bolo začiatkom marca 10,3 miliardy USD. Keď si uvedomíme, že za ten čas hedžové fondy predali akcie Applu za 35,3 miliardy USD, čistý objem nákupu predstavuje iba 20,2 miliardy USD. Taký obrat dosahujú tieto akcie za dve obchodné seansy.

Od októbra do decembra sa akcie Applu obchodovali bez zjavného trendu. Na začiatku štvrťroka cena klesla na 134 USD, potom vzrástla na 157 USD. Na konci vykazovaného obdobia cena akcií klesla na 128 USD, čo predstavuje návratnosť -9,3 %.

Graf – vývoj cien akcií Apple*

3. Amazon.com – 41,6 miliardy USD

Je to jedna z najväčších svetových spoločností z hľadiska trhovej kapitalizácie a príjmov. Jej hlavnou činnosťou je elektronický obchod, cloud computing a vývoj a predaj elektronických zariadení a streamovacích služieb Amazon Prime Video a Amazon Music.

V 4. štvrťroku investovali hedžové fondy do akcií Amazonu 41,6 miliardy USD. Toto sú najväčší investori:

  • Norges Bank investuje do spoločnosti Jeffa Bezosa od roku 2013. V minulom štvrťroku utratila za akcie Amazonu 8,2 miliardy USD, čím sa ich počet v portfóliu zvýšil zo 4,2 milióna na 98,3 milióna akcií. Podiel akcií Amazonu v portfóliu dosiahol 2 %.
  • Od roku 2013 do tejto technologickej spoločnosti investuje aj Morgan Stanley. Od októbra do decembra 2022 nakúpil fond 20,7 milióna akcií Amazonu za 1,7 miliardy USD, čím sa ich počet v portfóliu zvýšil na 141 miliónov kusov.
  • JPMorgan Chase & Co (NYSE: JPM) do korporácie investuje aj od roku 2013. Investovaná čiastka v minulom štvrťroku predstavovala približne 1,1 miliardy USD. JPM nakúpil 14 miliónov akcií, čím celkový počet akcií v portfóliu dosiahol 114,5 miliónov, teda ekvivalentu 1,1 %.

Akcie Amazon.com v roku 2022 nakúpilo mnoho hedge fondov. S najväčšou pravdepodobnosťou kvôli rozdeleniu akcií, ktoré spoločnosť vykonala v júni 2022. V dôsledku rozdelenia v pomere 1:20 cena akcií klesla z 2 400 USD na 122 USD. To znamená, že za 1 milión USD by hedžové fondy mohli kúpiť 8,2 milióna akcií namiesto 410 tisíc.

Počas 4. štvrťroku 2022 zaznamenala cena akcií Amazon.com 26% pokles a klesla zo 113 na 82 USD. Tento pokles možno vysvetliť tým, že hedžové fondy v tejto chvíli predali akcie v hodnote približne 36,6 miliardy USD.

Graf – vývoj cien akcií Amazon

Záver

Ako vidíme, hedžové fondy venovali väčšinu svojich peňažných tokov v 4. štvrťroku 2022 akciám najväčších spoločností z hľadiska trhovej kapitalizácie. Nenájdeme tu defenzívne akcie ako sú napríklad akcie amerických maloobchodníkov.

V zozname Top 3 spoločností, do ktorých v období od októbra do decembra hedge fondy masívne investovali, sú spoločnosti Microsoft Corporation, Apple Inc. a Amazon.com Inc. Hedge fondy investovali do týchto spoločností 58,9 miliardy, 55,5 miliardy a 41,6 miliardy USD, v tomto poradí. Všimnite si, že Norges Bank a Morgan Stanley kúpili akcie všetkých troch vyššie uvedených spoločností.

* – Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúcej výkonnosti.

Upozornenie na riziká:

Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len na informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktoré sa týka určitých typov transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.

RoboMarkets Ltd je európsky broker so širokou ponukou aktív, je regulovaný Cyperskou komisiou pre cenné papiere a burzu (CySEC).
Zdieľať
Komentáre