Čo očakávať od najbližšieho zasadnutia Fedu?

Jerome Powell, FED (Flickr / Federalreserve)

Ďalšia etapa boja najväčšej centrálnej banky sveta s infláciou pokračuje 22. marca. Očakávania trhov sa nemenia – investori opäť predpokladajú zvýšenie o 25 bázických bodov. Avšak, predpovede Federálneho rezervného systému (Fed) sa zatiaľ nenapĺňajú a inflácia neklesá podľa ich očakávaní.

Člen Rady guvernérov Fedu Christopher Waller vyjadril začiatkom marca nespokojnosť s rýchlosťou klesania inflácie: „Aj napriek tomu, že inflácia postupne klesá od polovice minulého roka, súčasné údaje ukazujú, že sme nepokročili takým tempom, akým sme chceli.“

Aké má FED možnosti?

Dôvodmi pre pomalšie klesanie inflácie sú najmä zvyšovanie miezd a cien služieb. FED má dve možnosti, pokiaľ sa pokles inflácie nezrýchli. Prvá možnosť je pokračovať v nastolenej stratégii zvyšovania úrokových sadzieb o 0,25 % a čakať, či sa podarí dosiahnuť nastolený cieľ a infláciu zrážať rýchlejšie.

Druhou možnosťou je agresívnejšie zvýšenie úrokových sadzieb s vierou, že pád cien bude signifikantnejší. FED sa momentálne prikláňa k druhej možnosti, avšak sadzba sa bude v takomto prípade približovať stanovenému zvýšeniu o 0,25 percentnému bodu a nie k agresívnej verzii približujúcej sa k pohybom o 75 bázických bodov z minulého roka. Ak februárové inflačné reporty dopadnú negatívnejšie, ako sa očakáva, je dosť pravdepodobné, že FED sa na marcovom stretnutí rozhodne pre zvyšovanie o 50 bázických bodov.

Marcové stretnutie priblíži najnovšie predpoklady Fedu pre ďalší vývoj roka 2023. Najpravdepodobnejšie je ukotvenie sadzieb niekde medzi 5 % až 6 %. Trh očakáva, že FED zastaví zvyšovanie sadzieb do júla 2023, avšak momentálne údaje tempa znižovania inflácie tomu nenasvedčujú, čo by nasledovalo dodatočným zvyšovaním sadzieb aj v priebehu leta.

Graf: Vývoj inflácie v USA za posledný rok

Graf: Vývoj inflácie v USA za posledný rok
Graf: Vývoj inflácie v USA za posledný rok

Čo očakávať?

Zvyšovanie úrokových sadzieb bude s istotou pokračovať aj po nasledujúcom stretnutí americkej centrálnej banky. Otázkou je, ktorú z dvoch variant si predstavitelia menového výboru Fedu vyberú – či trpezlivejšiu cestu s pokračovaním nastolenej stratégie, alebo sa rozhodnú pre radikálnejšie riešenie a to zvýšením sadzieb o viac ako 25 bázických bodov. Všetko rozhodne výkaz februárových inflačných dát, ktorý nasmeruje rozhodnutie Fedu k jednej z alternatív.

Zdroje: forbes.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre