Katar zvýšil svoj podiel v Credit Suisse a stáva sa druhým najväčším akcionárom

Credit Suisse
Credit Suisse (Foto: Flickr)

Katarský štátny investičný fond (QIA) zvýšil svoj podiel v švajčiarskej banke Credit Suisse Group AG na 6,87 percenta, čím sa stal druhým najväčším akcionárom tohto finančného domu. Vyplýva to z vyhlásenia katarského investičného úradu, ktoré bolo zverejnené v pondelok večer. Akcie Credit Suisse v pondelok posilnili o 2,2 % a uzavreli na úrovni 3,15 švajčiarskych frankov.

Najväčším akcionárom Credit Suisse je v súčasnosti Saudská národná banka s podielom približne 10 %. Inštitúcia zo susednej krajiny do banky investovala až v rámci najnovšieho navýšenia kapitálu, prostredníctvom ktorého švajčiarska banka v decembri získala štyri miliardy frankov.

Credit Suisse v októbri načrtla plány naliehavého ozdravného procesu, v rámci ktorého chce zrušiť tisícky pracovných miest a presunúť svoje zameranie z investičného bankovníctva na svojich bohatých klientov. Povesť banky, ktorá bola kedysi symbolom švajčiarskej spoľahlivosti, pošramotilo viacero škandálov vrátane bezprecedentného trestného stíhania za pranie špinavých peňazí pre zločineckú organizáciu. V roku 2021 banka utrpela hrozivú stratu 5,5 miliardy dolárov, najmä pre špekulácie s americkým hedgeovým fondom Archegos Capital, ktorý zbankrotoval.

Graf: Vývoj akcií Credit Suisse (CSGN)

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre