Too big to fail: toto je systémovo najdôležitejšia banka sveta

banka

Ako vyplýva z nového rebríčka systémovo najdôležitejších bánk sveta, ktorý zostavuje Rada pre finančnú stabilitu (FSB), na čele zoznamu naďalej zostáva americká banka JP Morgan Chase (JPM).

JP Morgan, ktorá je najväčšou americkou bankou so spravovanými aktívami v objeme 4 bilióny USD, tak zostáva najvýznamnejšou bankou pre stabilitu globálnej ekonomiky a medzinárodného finančného systému.

FSB monitoruje hrozby pre svetový finančný systém v mene krajín zoskupenia G20. S analýzou bankových inštitúcií z pohľadu systémového ohrozenia začala pred viac ako 10 rokmi po globálnej finančnej kríze. V závislosti od rizika následne bankám stanovuje minimálne požiadavky na dodatočnú kapitálovú rezervu.

Svoj zoznam globálne systémovo dôležitých bánk (tzv. G-SIB) prehodnocuje každý rok. Ako sa uvádza v jej najnovšom vyhlásení, 30 bánk na tohtoročnom zozname zostáva rovnakých ako na zozname z roku 2021. Okrem JP Morgan sa medzi najvýznamnejšie banky radia aj Bank of America (BAC), Citigroup (C), HSBC (HSBA), China Construction Bank či BNP Paribas (BNP).

Celý zoznam nájdete tu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre