Odvetvie polovodičov stráca dôveru investorov

Akcie firiem z odvetvia polovodičov majú za sebou ťažký rok. Tematický kôš polovodičov od Saxo Bank tento rok klesol už o 39 %. Dôvodom je, že ceny každého typu polovodičov – od pamäťových čipov po grafické karty prudko klesajú. Aktuálna kríza životných nákladov má tiež negatívny vplyv na dopyt po spotrebnej elektronike, čo ešte viac škodí rastu v tomto odvetví.

Najvýraznejšou hnacou silou takéhoto vývoja je však americký zákon o čipoch. Jeho cieľom je presunúť významnú časť dodávateľského reťazca polovodičov späť do USA. Okrem toho Spojené štáty obmedzujú vývoz polovodičov a zariadení do čínskych firiem. Napríklad najnovšie ohlásené obmedzenia by mohli zasiahnuť 5 – 8 % príjmov firmy TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Ide o najhodnotnejšiu spoločnosť vo svojom odvetví na celkom svete.

Celá priemyselná skupina TSMC je v súčasnosti ocenená na 10,3-násobok 12-mesačného ukazovateľa EV/EBITDA, čo je stále nadpriemerné v porovnaní s priemerom 9,3-násobku (od mája 2005). „Stále vidíme v polovodičovom priemysle veľký potenciál a rast. Nakoľko sa však ďalej sprísňujú finančné podmienky a odvetvie sa vyznačuje cyklickosťou, očakávame, že valuácie firiem sa budú v odvetví ďalej znižovať,“ očakáva Peter Garnry, šéstratég Saxo Bank pre akcie. Investori by preto mali podľa neho zvážiť zaradenie polovodičov do svojho dlhodobého portfólia. „Odmenou za riziko im budú veľké príležitosti, pretože ocenenia pravdepodobne klesnú pod dlhodobý priemer spolu s celkovým akciovým trhom. Ekonomický rast sa totiž bude ďalej spomaľovať,“ dodáva Garnry.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre