Villeroy z ECB: Inflačný cieľ chceme dosiahnuť do dvoch-troch rokov

Európska centrálna banka (ECB) sa zaviazala znížiť infláciu na 2 percentá v priebehu „dvoch až troch rokov“. Pre rozhlasovú stanicu France Culture Radio to dnes povedal člen ECB a šéf Bank of France Francois Villeroy de Galhau.

„Toto je veľmi silný signál, ktorý centrálna banka posiela všetkým ekonomickým aktérom, že vraciame infláciu späť k cieľu,“ povedal Villeroy. „Mimochodom, taktiež konštatujem, že inflácia vo Francúzsku je v súčasnosti príliš vysoká,“ dodal centrálny bankár.

Cieľom ECB je dosiahnuť infláciu v eurozóne na úrovni 2 %. V septembri ale medziročný rast cien v krajinách eurozóny dosiahol nové rekordné maximum 10 %.

V rámci boja proti rastúcej inflácii ECB zvyšuje svoje úrokové sadzby. Na septembrovom zasadnutí centrálna banka podnikla prekvapivé zvýšenie troch kľúčových sadzieb až o 0,75 percentuálneho bodu na 1,25 %. Depozitná sadzba predstavuje 0,75 %.

Prezident Bundesbank, Joachim Nagel, vyzýva na ráznejšie kroky proti vysokej inflácii. „Ak je inflácia 10 % a sadzba len 1,25 %, potom je jasná potreba konať,“ povedal Nagel v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre