Smutný rekord: inflácia v eurozóne dosiahla nové maximum

Inflácia v eurozóne v septembri zrýchlila na 10 %, čo je nové rekordné maximum. V auguste medziročný rast cien dosahoval  9,1 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil Eurostat. Analytici počítali so zrýchlením medziročného rastu cien na 9,7 %.

Podobne ako v predošlých mesiacoch, aj v septembri bola inflácia poháňaná predovšetkým rastom cien energií a potravín. Ceny energií zaznamenali medziročný nárast o 40,8 percenta a ceny potravín o 11,8 %.  V Estónsku, Litve a Lotyšsku sa inflácia pohybuje nad 22 %.

Európska centrálna banka (ECB) začala agresívne zvyšovať sadzby v nádeji, že zastaví rastúcu infláciu. Predstavitelia ECB vo štvrtok naznačili, že pravdepodobne schvália ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 75 bázických bodov na svojom ďalšom zasadnutí koncom októbra. Európska centrálna banka na svojich posledných dvoch zasadnutiach zvýšila sadzby spolu o 125 bázických bodov.

Viacerí experti uvádzajú, že eliminácia závislosti Európy od ruských energií je pomalý proces a pravdepodobne udrží ceny ropy, plynu a elektriny na bolestivých úrovniach niekoľko rokov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre