Grafika: Majstrovstvá sveta v Katare budú najdrahšími v histórii

katar

Ako píše Martin Armstrong z portálu Statista, ak si zrátate celkové náklady, pričom zohľadníte nielen náklady na výstavbu nových štadiónov a renováciu existujúcich, ale aj všetky výdavky na infraštruktúru, potom zistíte, že tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale v Katare sú tými najdrahšími majstrovstvami v histórii.

Ako zobrazuje grafika nižšie, celkové náklady dosahujú približne 220 miliárd dolárov, pričom náklady na majstrovstvá sveta v Nemecku v roku 2006 dosahovali “len” 4,3 miliardy USD. Treba však zobrať do úvahy, že náklady spojené s novými štadiónmi v Katare dosiahli 6,5 až 10 miliárd dolárov. To je oveľa viac, než pôvodne navrhované 4 miliardy USD.

Väčšinu výdavkov ale tvoria náklady na infraštruktúru, ktoré sú súčasťou širšieho plánu Kataru. Sem patrí aj výstavba inovačného centra s hotelmi, sofistikovanou sieťou metra, štadiónmi a letiskami.

Katar však čelí medzinárodnej kritike za porušovanie ľudských práv robotníkov, čo viedlo k smrti mnohých z nich. Podľa Amnesty International v rokoch 2010 až 2019 zomrelo v Katare celkovo 15 021 štátnych príslušníkov iných krajín.

Zdroj: Statista.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre