Týždenný prehľad: Dow Jones blízko 2-ročného minima, Tesla zvoláva milión vozidiel

wall street

1. Americký akciový index Dow Jones v piatkovom obchodovaní stráca 1,46 % na 29 637 bodov a dosahuje takmer 2-ročné minimum. Širší benchmark S&P 500 odpisuje 1,74 % na 3962 bodov. Analytici poukazujú na obavy z ekonomického poklesu, ktorý môže vyvolať agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb.

2. Ako v utorok uviedla šéfka ECB, Európska centrálna banka (ECB) možno bude musieť zvýšiť svoje úrokové sadzby na úroveň, ktorá obmedzí ekonomický rast, aby oslabila dopyt a dostala pod kontrolu vysokú infláciu.

3. Ruský prezident Vladimír Putin v stredu ohlásil čiastočnú mobilizáciu, čo otriaslo trhmi. Obavy z obmedzenia dodávok vyhnali nahor cenu ropy aj zemného plynu. Ruské akcie po tejto správe stratili viac ako 10 %.

4. Švédska centrálna banka prekvapila. V utorok zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o jeden percentuálny bod na 1,75 percenta, čo je viac ako očakávali analytici. Ide o najväčší rast sadzieb od roku 1992. Centrálna banka upozornila, že kvôli vysokej inflácii v nasledujúcich šiestich mesiacoch sadzby ďalej porastú.

5. Turecká centrálna banka vo štvrtok znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o jeden percentuálny bod na 12 %. Centrálna banka znížila základný úrok už druhý mesiac po sebe. Turecká líra sa po tomto rozhodnutí voči americkému doláru prepadla na rekordné minimum.

6. Americká centrálna banka (Fed) v stredu zvýšila základnú úrokovú sadzbu podľa očakávania o 75 bázických bodov do pásma 3,00-3,25 %. Cieľom je bojovať proti vysokej inflácii. Od začiatku roka Fed zvýšil základnú úrokovú sadzbu o 3 percentuálne body.

7. Japonský jen zaznamenal vo štvrtok výrazné posilnenie po tom, ako úrady prvýkrát od roku 1998 intervenovali na devízovom trhu. Voči americkému doláru posilnil o takmer 2 %.

8. Automobilová spoločnosť Tesla v USA zvoláva späť do servisu takmer 1,1 milióna amerických vozidiel. Dôvodom je chyba systému automatického sťahovania okien, ktorý pri zatváraní okna nemusí správne reagovať na prekážku.

9. Britská centrálna banka na svojom septembrovom zasadnutí zvýšila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 2,25 %. Cieľom sprísňovania menovej politiky je boj s rastúcou infláciou.

10. Denník The Wall Street Journal priniesol správu, že spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram, plánuje v najbližších mesiacoch redukovať svoje náklady o minimálne 10 %. Súčasťou má byť aj prepúšťanie zamestnancov.

11. Kompozitný PMI index v USA v septembri pozitívne prekvapil, keď vzrástol z augustových 44,6 bodu na 49,3 bodu.

12. Nový britský minister financií ohlásil súbor opatrení, ktorých cieľom je podporiť ekonomický rast a tiež zmierniť krízu životných nákladov. Súčasťou balíka sú dotácie vo výške 60 miliárd libier a taktiež výrazné daňové škrty.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre