Týždenný prehľad: Svetová banka varuje pred recesiou, inflácia v EÚ dosiahla nový rekord

ropa

1. Svetová banka vo svojej novej správe varovala, že globálna ekonomika môže budúci rok čeliť recesii, ktorú spôsobí agresívna vlna sprísňovania menovej politiky. Inštitúcia zároveň dodáva, že táto politika sa môže ukázať ako nedostatočná v boji s vysokou infláciou.

2. Nemecký index ekonomickej nálady ZEW v septembri klesol na mínus 61,9 bodu, čo je v porovnaní s augustom pohoršenie o 6,6 bodu. Ide o najnižšiu hodnotu od októbra 2008.

3. Miera nezamestnanosti v Británii sa za tri mesiace do konca júla znížila na 3,6 percenta, čo je najnižšia úroveň od roku 1974. Za jej poklesom stojí prudký rast počtu ekonomicky neaktívnych osôb (osoby, ktoré si prestali hľadať prácu).

4. Inflácia v USA nepoľavuje: kým trhy očakávali, že spotrebiteľské ceny v auguste medzimesačne poklesnú o 0,1 %, tie naopak vzrástli o 0,1 %. Keďže inflácia neustupuje, zvyšuje to šance, že americká centrálna banka FED na svojom ďalšom zasadnutí zvýši sadzby.

5. Najnovšie údaje o inflácii v USA boli pre akciové trhy prekvapením. Americké akcie v utorok zaznamenali výrazné straty a utrpeli najhorší deň od júna 2020. Najviac sa na poklese akciového trhu podieľali akcie technologických firiem, ktoré sú citlivé na vývoj úrokových sadzieb.

6. Južná Kórea vymerala pokutu spoločnostiam Google (Alphabet) a Meta Platforms za porušenie zákona o ochrane osobných údajov. Firmy údajne jasne neinformovali užívateľov služieb a nezískali ich predchádzajúci súhlas na zhromažďovanie a analýzu informácií o ich správaní na sieti.

7. Miera inflácie v Európskej únii v auguste vzrástla na rekordných 10,1 %. V júli inflácia v EÚ dosahovala 9,8 %. V eurozóne inflácia v auguste vzrástla z júlových 8,9 % na 9,1 %.

8. Čínska priemyselná produkcia v auguste medziročne vzrástla o 4,2 %, čo prekonalo odhad na úrovni +4 %. Maloobchodné tržby vzrástli o 5,4 %, odhad počítal s rastom o 3,9 %.

9. Hlavný ekonóm Svetovej banky Indermit Gill vyjadril pred novinármi obavy, že sa globálna ekonomika ocitne v stagflácii. Svetová banka v máji zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky pre tento rok a to z predošlých 4,1 % na 2,9 percenta.

10. Známa americká softvérová spoločnosť Adobe oznámila, že za 20 miliárd dolárov kupuje cloudovú dizajnérsku platformu Figma. Tento krok znepokojil investorov Adobe, ktorí sumu za prevzatie považujú za príliš vysokú.

11. Druhá najväčšia kryptomena Ethereum úspešne prešla zlúčením. Prechod od proof-of-work k proof-of-stake zásadne zmenil spôsob, akým Ethereum overuje transakcie na svojom blockchaine.

12. Akcionári americkej spoločnosti Twitter schválili prevzatie firmy miliardárom Elonom Muskom za 44 miliárd dolárov. Musk sa ale rozhodol, že od dohody odstupuje. O tom, ako táto transakcia nakoniec dopadne, bude rozhodovať súd.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre