Akcie utrpeli najhorší deň od júna 2020

Výpredaj na Wall Street. Aj tak sa dá označiť utorkové obchodovanie na akciových trhoch, v ktorom americké akcie utrpeli najhorší deň od júna 2020.

Hlavný akciový index Dow Jones klesol o takmer 4 % a uzavrel na 31 104 bodov, širší benchmark S&P 500 stratil 4,32 % na 3 932 b., Nasdaq Composite klesol o viac ako 5 %  na 11 633 bodov. Najviac sa na poklese akciového trhu podieľali akcie technologických firiem, ktoré sú citlivé na vývoj úrokových sadzieb. Akcie Apple stratili 5,87 %, Amazon odpísal až 7,06 %.

Za poklesom stoja najnovšie údaje o inflácii v USA. Inflácia v auguste na mesačnej báze vzrástla o 0,1 %, čo zvýšilo šance, že Fed na svojom ďalšom zasadnutí opäť zvýši úrokové sadzby. „Trhy to zaskočilo,“ komentoval vývoj Quincy Krosby zo spoločnostiLPL Financial.

Fed bude o sadzbách rozhodovať už budúcu stredu. Pripomeňme, že na poslednom zasadnutí v júli centrálna banka zvýšila sadzbu o 75 bázických bodov do nového pásma 2,25 % – 2,50 %.

Finviz.com
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre