Ekonómovia varujú: silný dolár má nežiaduce účinky

americký dolár

Koniec éry lacných peňazí a séria zvyšovania sadzieb zo strany americkej centrálnej banky vyniesli americký dolár na historické maximá. Dvojica ekonómov ale varuje, že rastúci dolár so sebou prináša nežiaduce vedľajšie účinky.

Profesor ekonómie na Kalifornskej univerzite a doktorand ekonómie na Princetonskej univerzite vo svojom dokumente upozorňujú, že pokračujúce zhodnocovanie dolára môže viesť k intenzívnym dlhovým problémom na rozvíjajúcich sa trhoch.

Ich obavy sú založené na rastúcom dlhu, ktorý je denominovaný v amerických dolároch a ktorý v týchto ekonomikách narástol počas pandémie. Keďže dolár posilňuje, pre týchto dlžníkov je čoraz ťažšie splácať svoje dolárové pôžičky. Ekonómovia dodávajú, že viac ako 80 % celkových zahraničných dlhových záväzkov rozvíjajúcich sa trhov je denominovaných v cudzej mene, väčšinou v amerických dolároch.

Ako môžete vidieť na grafe nižšie, dolárový index (DXY), ktorý meria silu amerického dolára voči košu hlavných mien, od začiatku tohto roka vzrástol o 12,5 %.

Graf: Vývoj dolárového indexu od začiatku roka

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre