Americké akcie majú za sebou silný mesiac

Americké akcie posilnili v júli o 9,3 %. Trh  čoraz viac vsádza na hladké pristátie ekonomiky a spolieha sa na to, že inflačné tlaky povoľujú a finančné podmienky sa uvoľnili z oveľa prísnejšej úrovne z konca júna. Výsledková sezóna za 2. štvrťrok sa tiež ukázala ako pozitívna, zisky firiem zastúpených v indexe MSCI World sa oproti 1. štvrťroku odrazili takmer o 13 %.

Prispeli k tomu aj vyjadrenia šéfa Fedu, ktorý sa vyhol vyjadreniam ohľadne budúceho smerovania. Trh to pochopil ako signál, že Fed  čoskoro spomalí v sprísňovaní a stále očakáva znižovanie úrokových sadzieb v budúcom roku. „Trh sa spolieha na mäkké pristátie ekonomiky. Je to riskantná stávka vzhľadom na neistotu a mnohé faktory, ktoré stoja za vyššou infláciou, pri ktorých sú obavy stále na mieste. Vplyv vlaňajšej inflácie na spotrebiteľov sa ešte stále neprejavil úplne, takže investori by mali byť stále opatrní,“ schladzuje prílišný optimizmus Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank.

Index návratnosti amerických akcií zastúpených v indexe MSCI USA Net Total Returnmá za sebou 16. najsilnejší mesiac od decembra 1969 a otázkou je, či to vydrží. „Júlové rallye posunula ocenenie akcií zastúpených v indexe MSCI World Index na úroveň štandardnej deviácie 0,4, čo považujeme za príliš vzhľadom na súčasnú situáciu,“ dodáva Garnry.

Krypto spoločnosti majú za sebou konečne hviezdny mesiac. Spoločnosti venujúce sa obnoviteľnej energii a skladovaniu energií si tiež viedli uprostred prebiehajúcej energetickej krízy veľmi dobre, najmä kvôli rastúcemu tlaku nájsť nové a rýchle alternatívne riešenia na pokrytie energetických potrieb Európy bez ruských dodávok. „Najhoršou časťou trhu boli v júli akcie čínskych technologických firiem a výrobcov spotrebného tovaru, ktoré klesli o 9,6 %. Obmedzenia zo strany Pekingu a pretrvávajúci limitovaný prístup k financovaniu na amerických verejných trhoch (keďže mnohé čínske firmy by mohli byť v budúcnosti vyradené z burzy) doliehajú na rast.

„Firmy v 1. štvrťroku trpeli rastúcimi vstupnými nákladmi, ktoré tlačili na prevádzkové marže a výhľad sa zhoršoval aj kvôli rýchlo rastúcim cenám komodít a vojne na Ukrajine. Agresívne znižovanie nákladov a zvyšovanie cien vytiahli firmy späť z priepasti a zabezpečili im rast zisku v 2. štvrťroku o 12,9 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom. Pri bližšom pohľade vidíme, že tržby firiem zastúpených v indexe Nasdaq 100 takmer nerástli v porovnaní s prudkým rastom spoločností z indexu MSCI World, kde bol rast ťahaný tržbami za fyzické produkty,“ vysvetľuje dôvody úspechu odborník Saxo Bank.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre