Týždenný prehľad: ECB šokovala trhy, Tesla predáva bitcoiny

Prezidentka ECB Christine Lagarde
Prezidentka ECB Christine Lagarde (wikimedia)

1. Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok zvýšila úrokové sadzby o 50 bázických bodov, čo je najviac za posledných 11 rokov. Centrálna banka týmto krokom prekvapila trhy, keďže analytici počítali s miernejším zvýšením sadzieb o 25 bázických bodov.

2. Miera inflácie v Británii v júni vzrástla na 9,4 % z májových 9,1 %. Ide o najvyššiu úroveň od roku 1982. Prispeli k tomu najmä ceny energií a pohonných hmôt.

3. Americká spoločnosť Tesla predala 75 % svojich bitcoinových rezerv, čo zodpovedá sume zhruba 936 miliónov dolárov. Výrobca elektromobilov bol jedným z najznámejších držiteľov tejto kryptomeny, keď začiatkom minulého roka investoval do bitcoinov 1,5 miliardy dolárov.

4. Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil výhľad nemeckej ekonomiky na tento aj budúci rok. Podľa MMF ekonomický rast spomaľujú negatívne dopady vojny na Ukrajine.

5. Spoločnosť Amazon oznámila, že kupuje poskytovateľa primárnej zdravotnej starostlivosti One Medical za zhruba 3,9 miliardy dolárov (18 dolárov za akciu).

6. Francúzsko a Spojené arabské emiráty sa dohodli na energetickej spolupráci. SAE má Parížu zabezpečiť ropu a zemný plyn v čase, keď Európa obmedzuje ruské dodávky.

7. Známa internetová televízia Netflix oznámila, že v druhom štvrťroku prišla celosvetovo o 970-tisíc predplatiteľov, čo je však menší úbytok, ako predtým firma predpovedala.

8. Miera inflácie v krajinách Európskej únie v júni vystúpila na rekordných 9,6 %, v máji inflácia dosahovala 8,8 %.V eurozóne miera inflácie vzrástla na nový rekord 8,6 % z májových 8,1 %.

9. Ruská centrálna banka znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 1,5 percentuálneho bodu na úroveň 8 %. Ide o výraznejšie zníženie sadzieb, než sa predpokladalo.

10. Súhrnný index nákupných manažérov (PMI), ktorý sleduje aktivitu v priemysle aj v službách, v júli klesol na 49,4 bodu z júnových 52 bodov. Index sa tak prepadol pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu.

11. Spoločnosť Twitter vykázala v druhom štvrťroku stratu 270 miliónov dolárov. Tržby spoločnosti klesli o percento na 1,18 mld. dolárov.

12. Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok ponúkol novému prezidentovi Srí Lanky svoju podporu, informovala štátna televízia CCTV. Ostrovná krajina v súčasnosti zápasí s najhoršou hospodárskou krízou za posledné desaťročia.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre