Týždenný prehľad: Politické turbulencie v Taliansku, Twitter žaluje miliardára Muska

1. Taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok oznámil, že rezignuje. Zdôvodnil to tým, že nechce stáť na čele kabinetu, ktorý stratil podporu jednej z kľúčových koaličných strán. Taliansky prezident ale Draghiho demisiu odmietol a premiérovi navrhol, aby v tejto veci oslovil parlament. Na politické turbulencie v krajine reaguje aj burza v Miláne, ktorá sa prepadla o viac ako 3 percentá.

2. Spoločnosť Twitter žaluje miliardára Elona Muska za to, že porušil dohodu o jej kúpe za 44 miliárd dolárov. Twitter požiadal súd v Delaware, aby riaditeľovi Tesla nariadil dokončiť fúziu za dohodnutých 54,20 USD za akciu.

3. Čínska ekonomika v druhom štvrťroku medzikvartálne poklesla o 2,6 percenta. Odhad počítal s poklesom o 1,5 %. Medziročne hospodárstvo Číny vzrástlo iba o 0,4 %.

4. Európska komisia odhaduje, že ekonomický rast Európskej únie (EÚ) v budúcom roku dosiahne 1,5 %. V máji EK počítala s rastom 2,3 %.

5. Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s sa pridala k agentúre Fitch, keď uviedla, že Bielorusko sa ocitlo v platobnej neschopnosti. Krajina podľa agentúry ani v ochrannej lehote neuhradila časť záväzkov voči zahraničným veriteľov.

6. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) si myslí, že ďalšie výpadky v dodávkach zemného plynu do Európy môžu v mnohých krajinách vyvolať hospodársku recesiu. Ako dodala, globálny ekonomický výhľad zostáva neistý.

7. Plynárenský gigant Gazprom v stredu uviedol, že nemôže zaručiť bezproblémovú prevádzku plynovodu Nord Stream 1. Ako spoločnosť uviedla, nie je jasné, či dostane opravenú turbínu, ktorej servis v Kanade zabezpečuje nemecká spoločnosť Siemens Energy.

8. Tretia najväčšia americká banka Citigroup v druhom štvrťroku prekonala odhady zisku, keďže ťaží z rastúcich úrokových sadzieb. Zisk na akciu dosiahol 2,19 USD oproti očakávaným 1,68 USD.

9. Juhokórejská centrálna banka zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 2,25 percenta. Aj týmto krokom sa snaží bojovať proti vysokej inflácii.

10. Inflácia v USA opäť vyššia. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Spojených štátoch v júni zrýchlilo na 9,1 % z májových 8,6 percenta.

11. Kurz eura voči doláru sa v stredu dostal na 0,9998 USD/EUR, čo znamená, že euro sa prvýkrát za 20 rokov prepadlo pod paritu s dolárom. Aktuálne sa menový pár EUR/USD obchoduje na úrovni 1,0054 dolára.

12. Čilská centrálna banka ohlásila intervenciu na devízovom trhu v objeme 25 miliárd USD, čím reaguje na prudké posilnenie amerického dolára v posledných týždňoch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre