Ekonomický kolaps: Srí Lanka pozastavuje predaj paliva

Srí Lanka, ktorá čelí ekonomickému kolapsu, zastavila všetok predaj paliva okrem základných služieb. Aj takýmto zúfalým krokom sa snaží vyriešiť vážny nedostatok tejto suroviny.

To vláde pomôže získať nejaký čas, keďže do Ruska vyslala dvoch vládnych úradníkov, ktorí majú vyjednať dohodu o dodávkach paliva.

„Od dnešnej polnoci sa nebude predávať žiadne palivo okrem základných služieb, ako je zdravotníctvo, pretože chceme zachovať aspoň malé rezervy, ktoré máme,“ uviedol hovorca vlády Bandula Gunawardana.

Juhoázijská krajina čelí najhoršiemu hospodárskemu kolapsu od získania nezávislosti od Británie v roku 1948 a od konca minulého roka nie je schopná financovať ani dovoz základných vecí. Okrem toho krajina čelí rekordne vysokej inflácii, nedostatku potravín, liekov a taktiež zdĺhavým výpadkom elektriny. To všetko prispelo k niekoľkomesačným protestom, ktoré vyzývajú tamojšieho prezidenta k odstúpeniu.

Srílanský premiér Ranil Vikremesinghe, ktorý zároveň pôsobí aj ako minister financií, minulý týždeň vyhlásil, že ekonomika Srí Lanky sa zrútila. Krajina podľa neho čelí oveľa vážnejšej situácii, než je nedostatok niektorých základných surovín

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre