Týždenný prehľad: ECB končí so stimulmi, ropa sa drží na maximách

1. Európska centrálna banka (ECB) od 1. júla ukončí nákupy aktív, ktorými podporovala ekonomiku eurozóny. Základnú úrokovú sadzbu podľa očakávaní ponechala na rekordnom minime nula percent, ECB však naznačila, že od júla prikročí k zvyšovaniu sadzieb.

2. Britské firmy pociťujú tlak rastúcej inflácie. Kompozitný index nákupných manažérov zahŕňajúci služby a výrobné firmy v máji klesol na 53,1 z aprílových 58,2 bodu, čo je najnižšia úroveň od februára 2021.

3. Deficit zahraničného obchodu USA sa v apríli prudko znížil, čomu pomohol pokles dovozu a rast vývozu. V porovnaní s marcom deficit klesol o 19,1 % na 87,1 miliardy dolárov.

4. Austrálska centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu na 0,85 %. Ide o najväčší rast úrokov za posledných 22 rokov.

5. Svetová banka zhoršila odhad tohtoročného rastu globálnej ekonomiky a to z predošlých 5,7 % na 2,9 %.

6. Čínsky export v máji prudko vzrástol, k čomu prispelo uvoľňovanie koronavírových reštrikcií v dôležitých priemyselných oblastiach. V máji vývoz medziročne vzrástol o 16,9 % na 308,3 miliardy dolárov

7. Poľská centrálna banka v stredu zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu na 6 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2008. Podobne ako iné centrálne banky reaguje na vysokú infláciu.

8. Čínsky výrobca elektroniky Huawei údajne začal uzatvárať svoje predajne v Rusku. S odvolaním na zdroj blízky spoločnosti o tom informovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

9. Americká spoločnosť Twitter chce poskytnúť veľké množstvo údajov o aktivitách užívateľov na jej rovnomennej sieti miliardárovi Elonovi Muskovi, ktorý sa tento rok dohodol na prevzatí Twitteru za 44 miliárd dolárov.

10. Anne Boden, generálna riaditeľka britskej digitálnej banky Starling si myslí, že kryptomeny sú hrozbou pre bezpečnosť globálnych platobných systémov. Čítaj viac tu.

11. Nemecká centrálna banka znížila odhad tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky. Kým v predošlom výhľade (december 2021) predpovedala rast na úrovni 4,2 %, súčasná prognóza pre tento rok počíta s rastom 1,9 %.

12. Indická rupia dosiahla vo štvrtok voči americkému doláru rekordné minimum. Dôvodom je nárast globálnych cien ropy, ktoré vyvolávajú obavy z trvalého rastu inflácie.

13. Ceny ropy v piatok rastú a dosahujú viac než 3-mesačné maximá. WTI sa obchoduje za 122 dolárov za barel, cena Brent dosahuje 123,93 USD/barel. Podľa analytikov je za rastom silný letný dopyt po palivách v USA.

14. Ruská centrálna banka v piatok znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 1,5 percentuálneho bodu na 9,5 %, čo je úroveň z obdobia pred ruskou inváziou na Ukrajine. Centrálna banka uvádza, že inflácia v Rusku spomaľuje rýchlejšie, než predpokladala vo svojej aprílovej prognóze.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre