Týždenný prehľad: Investori Twitteru žalujú Muska, hrozba globálnej recesie

Twitter (Flickr)

1. Investori spoločnosti Twitter zažalovali miliardára Elona Muska za to, že s oneskorením informoval o zvýšení svojho podielu v tejto spoločnosti. Investori uviedli, že miliardár ušetril 156 miliónov dolárov tým, že do 14. marca nezverejnil, že kúpil viac ako 5 percent Twitteru.

2. Prezidentka ECB Christine Lagardeová v pondelok vyhlásila, že depozitná sadzba ECB sa zrejme dostane z negatívneho pásma do konca septembra, pričom ak nebude vidieť, že sa inflácia stabilizuje na úrovni 2 %, mohla by sa ďalej zvyšovať.

3. Prezident Svetovej banky (SB) David Malpass upozornil, že ruská invázia na Ukrajine a jej dôsledky na ceny potravín, energií a na dostupnosť hnojív, môže vyvolať globálnu recesiu. Poukázal pritom na rast nemeckej ekonomiky, ktorý kvôli vyšším cenám energií výrazne spomalil.

4. Americká ekonomika v prvom kvartáli medziročne klesla o 1,5 %. Ide o prvý pokles ekonomiky USA od roku 2020.

5. Technologická spoločnosť Dell Technologies v prvom kvartáli svojho finančného roku navýšila čistý zisk o 62 % na 1,07 miliardy dolárov, čo prekonalo odhady analytikov. Môže za to najmä silný dopyt po notebookoch a stolných PC.

6. Ruská centrálna banka na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí znížila základnú úrokovú sadzbu o tri percentuálne body na 11 %.

7. Zverejnená zápisnica z májového zasadnutia Fedu ukázala, že väčšina účastníkov zasadnutia považuje ďalšie výrazné zvýšenie sadzieb na nasledujúcom júnovom a júlovom zasadnutí za primerané.

8. Nemecká ekonomika v prvom štvrťroku v porovnaní s predošlým kvartálom vzrástla o 0,2 %. Medziročný rast dosiahol 3,8 %. V dôsledku vojenského konfliktu na Ukrajine nemecká vláda zhoršila výhľad rastu ekonomiky na celý tento rok z predošlých 3,6 % na 2,2 %.

9. Taiwanská ekonomika bude tento rok pravdepodobne rásť pomalším tempom, ako sa pôvodne predpokladalo. Informoval o tom tamojší štatistický úrad, ktorý zhoršil svoj výhľad v dôsledku globálnej inflácie a ochorenia COVID-19.

10. Veľkoobchodné zásoby v USA sa v apríli medzimesačne zväčšili o 2,1 %, čo prekonalo odhad na úrovni +2 %.

11. Ceny kryptomien v závere týždňa opäť strácajú. Bitcoin v piatok oslabuje o viac ako 3 % na 28 470 USD, virtuálna mena Ethereum odpisuje viac ako 7 % na 1728 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre