Týždenný prehľad: Vojna na Ukrajine otriasla svetom, SEC preveruje Muskov predaj akcií

Foto: Flickr

1. V pondelok ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnosy, ktorými uznal nezávislosť separatistickej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Ruskej armáde zároveň nariadil, aby na ich územiach začala “misiu na zabezpečenie mieru”. Finančné trhy na tento krok Ruska okamžite reagovali. Napätie otriaslo akciovými trhmi a vyhnalo cenu ropy na 7-ročné maximum.

2. Vo štvrtok ráno sa naplnil najhorší možný scenár, keď ruské vojská zaútočili na Ukrajinu. Finančné trhy sa otriasli v základoch. Investori sa zbavovali rizikových aktív. Naopak, nahor išli ceny energií a drahých kovov. Ropa sa prvýkrát od roku 2014 dostala nad 100 USD za barel.

3. V reakcii na vojenský konflikt sa ruské akcie prepadli takmer o 50 % a obchodovanie na Moskovskej burze bolo prerušené. Reagoval aj ruský rubeľ, ktorý voči doláru oslabil na rekordné minimum.

4. Spojené štáty a ich spojenci prijali tvrdé ekonomické sankcie voči Rusku. Ako uviedol prezident USA Joe Biden, Spojené štáty so spojencami obmedzia schopnosť Ruska byť súčasťou svetovej ekonomiky.

5. Ruská invázia na Ukrajinu vyhnala nahor aj cenu plynu pre európsky trh, ktorá vzrástla o viac ako tretinu a dostala sa nad hranicou 100 eur za megawatthodinu (MWh).

6. Maďarská centrálna banka na utorkovom zasadnutí zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 3,4 %.

7. Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) vyšetruje šéfa automobilky Tesla Elona Muska a taktiež jeho brata Kimbala. Dôvodom je predaj akcií Tesla, pri ktorom SEC skúma, či neboli porušené pravidlá týkajúce sa zneužívania neverejných informácií (tzv. insider trading). Informoval o tom denník The Wall Street Journal (WSJ).

8. Podnikateľská nálada v Nemecku sa vo februári medzimesačne zlepšila. Index IFO vzrástol z januárových 96 bodov na 98,9 bodu.

9. Hrubý domáci produkt USA sa vo štvrtom štvrťroku v prepočte na celý rok zvýšil o 7 %. V treťom kvartáli rast dosahoval 2,3 %, čo znamená, že ekonomika USA v závere minulého roka zaznamenala výrazné zrýchlenie rastu.

10. Automobilka Mercedes-Benz výrazne navýšila zisk. Nemecký výrobca luxusných automobilov minulý rok dosiahol zisk až 23 miliárd eur, čo je 6-násobok zisku z roku 2020, kedy firma zarobila 3,6 miliardy eur. Tržby automobilky vzrástli o 9 % na 168 mld. eur.

11. Člen Rady guvernérov Federálneho rezervného systému Christopher Waller vo štvrtok vyzval na “spoločné” úsilie v boji s infláciou, pričom vyzval na zvýšenie úrokových sadzieb o celý percentuálny bod do polovice roka.

12. V piatok sa ruský rubeľ dokázal pozviechať a posilniť z historického minima. Kým vo štvrtok voči doláru siahol na historické dno 89,60, v piatok sa obchoduje za 82,72 rubľov za dolár.

13. V piatkovom obchodovaní si polepšili aj kryptomeny, ktoré sa vo štvrtok dostali pod tlak. Bitcoin získava viac ako 10 % na 39 241 USD, Ethereum posilňuje o 11,64 % na 2700 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre