Ruská invázia na Ukrajine: dražie ropa aj zlato, akcie pod výrazným tlakom

Foto: Wikimedia

Prepad na akciových trhoch, rast cien ropy a zvýšený dopyt po bezpečných prístavoch. Letecký ako aj pozemný útok Ruska na susednú Ukrajinu vo štvrtok rozkýval finančné trhy.

Ako ráno informovala ukrajinská pohraničná stráž, ruské sily napadli hranicu Ukrajiny z Ruska aj Bieloruska. Ukrajina uzavrela svoj vzdušný priestor a vyhlásila v krajine vojnový stav. Americký prezident Joe Biden na dnes zvolal zasadnutie predstaviteľov krajín G7 a taktiež uviedol, že Spojené štáty a ich spojenci uvalia na Rusko prísne sankcie.

Konflikt na Ukrajine a rast napätia sa okamžite odrazil aj na vývoji cien akcií a komodít. Ceny ropy prvýkrát od roku 2014 prekonali hranicu 100 dolárov za barel a dražie aj zlato, ktoré je považované za bezpečný prístav. Cena ropy WTI získava takmer 8% na 99,41 USD, cena BRENT rastie o 7,67 % na 101,19 USD, zlato pridáva 2,40 % na 1956 USD a cena striebra je vyššie o 3,65 %.

Ruské akcie ako aj rubeľ sa dostali pod výrazný tlak a akciový index RUS50 dokonca strácal 30 %, na čo Moskovská burza zareagovala prerušením obchodovania.

Výpredaje aktuálne vidíme aj na európskych akciových burzách: nemecký akciový index DAX 30 klesá o 3,47 %, francúzsky CAC 40 stráca 3,39 % a britský FTSE 100 je nižšie o 2,71 %.

Vývoj ceny ropy WTI
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre