Čo funguje počas inflácie? Tieto sektory odolávajú inflačným tlakom

Portfóliá pozostávajúce čisto z rastových akcií sa musia diverzifikovať do oblastí, ako sú komodity, logistika, polovodiče, finančné obchodovanie, mega caps, cestovanie a obrana. Ich pridanie diverzifikuje akciové portfóliá a umožní im absorbovať inflačné tlaky a zároveň zníži citlivosť na vyššie úrokové sadzby.

Výkon tematického koša ukazuje, čo funguje počas inflácie

Inflačné tlaky viditeľné všade vo svete prinútili Fed urobiť najväčšiu otočku v oblasti inflačnej politiky a úrokových sadzieb od 70-tych rokov minulého storočia.  Investori preto musia budovať svoje portfóliá s vedomím, že inflácia dlhšie zostane na vyššej úrovni ako predchádzajúcich 30 rokov. Vplyv vyššej inflácie a úrokových sadzieb cítiť v rámci viacerých tematických košov Saxo Bank, vrátane bublinových akcií, NextGen medicíny, e-obchodu, zelenej transformácie, počítačových hier, platieb aj 3D tlače. Spoločným menovateľom všetkých týchto košov boli nadhodnotené očakávania, a teda neúmerne vysoké ocenenie akcií.

Na druhej strane sa napriek rastúcim inflačným očakávaniam a úrokovým sadzbám sa darí tematickým košom akými sú komoditný sektor, logistika, polovodiče, finančné obchodovanie, mega caps, cestovanie a obrana. „Kôš kybernetickej bezpečnosti by sa mohol pridať medzi anti-inflačné, nakoľko kybernetická bezpečnosť menej koreluje s ekonomickým cyklom, stala sa nevyhnutnosťou a preto má toto odvetvie cenovú silu,“ hovorí stratég Saxo Bank Peter Garnry.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre