Týždenný prehľad: Inflácia v eurozóne, bitcoin pod tlakom, IPO China Mobile

znak euro
Flickr

1. Miera inflácie v eurozóne v decembri vzrástla na 5 %, čo je najvyššia hodnota od zavedenia spoločnej európskej meny euro pred dvadsiatimi rokmi. V novembri inflácia dosahovala 4,9 %.

2. Očakáva sa, že OPEC+ na svojom ďalšom stretnutí vo februári zvýši produkciu ropy o 400 000 barelov denne. Pre agentúru Reuters to uviedli tri zdroje zo skupiny producentov.

3. Juhokórejská spoločnosť Hyundai Motor Co a pridružená spoločnosť Kia Corp v pondelok predpovedali, že ich spoločný celosvetový predaj v roku 2022 vzrastie o 12,1 %.

4. Medziročná miera inflácie v Turecku v decembri vzrástla na 36,08 %. V novembri inflácia predstavovala 21,31 percenta. Inflácia v Turecku je tak najvyššia za takmer 20 rokov a ide ruka v ruke s prepadom kurzu tureckej líry.

5. Americká automobilka Tesla minulý rok dodala na trh rekordných 936 172 elektromobilov, čo je medziročný nárast o 87 percent. Spoločnosť o tom informovala vo svojej tlačovej správe.

6. Nezamestnanosť v Nemecku v decembri klesla na 5,2 % z novembrových 5,3 %. Ide o najnižšiu úroveň od marca 2020, čiže od začiatku pandémie koronavírusu.

7. Americká technologická spoločnosť Apple sa stala prvým podnikom na svete, ktorého trhová hodnota dosiahla tri bilióny dolárov.

8. Cena kryptomeny Bitcoin tento týždeň klesla až pod 42-tisíc USD a ocitla sa na najnižšej úrovni od septembra minulého roka. Tento týždeň prudko klesol globálny výpočtový výkon bitcoinovej siete, pretože Kazachstan, kde sa vo veľkej miere ťažia kryptomeny, odpojil internet.

9. China Mobile, najväčší mobilný operátor na svete podľa počtu predplatiteľov, v rámci primárnej verejnej ponuky (IPO) predal 845,7 milióna akcií v cene 57,58 jüanu za kus. Ako uvádza agentúra Reuters, ide o najväčšie IPO v Číne za posledných 10 rokov.

10. Ako vyplýva zo zápisnice z decembrového zasadnutia FOMC, ktorá bola zverejnená v stredu, oživenie ekonomiky a rast inflácie by si podľa predstaviteľov Fedu mohli vyžiadať skoršie a rýchlejšie zvýšenie úrokových sadzieb, než sa predpokladalo.

11. Japonská spoločnosť Sony chce tento rok na jar založiť firmu Sony Mobility, s ktorou chce vstúpiť na trh s elektrickými vozidlami.

12. NFP report: ekonomika USA v decembri vytvorila 199-tisíc pracovných miest oproti revidovaným 249 tis. v novembri. Trhy očakávali prírastok 450-tisíc nových pracovných miest.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre