Týždenný prehľad: Svetové HDP, pokuta pre Deutsche Bank, akvizícia Samsungu

1. Priemyselná výroba v Japonsku sa v novembri medzimesačne zvýšila až o 7,2%, za čo môže najmä rast produkcie automobilov. Segment ťaží zo zmiernenia problémov v dodávateľskom reťazci.

2. Celosvetový hrubý domáci produkt by mal v budúcom roku prvýkrát prekonať hranicu 100 biliónov dolárov. Podľa agentúry Reuters to predpovedá britská poradenská spoločnosť CEBR.

3. Zlato v utorok vystúpilo na mesačné maximum, keďže dopyt po tomto drahom kove podporili obavy z rastúcej inflácie. V závere týždňa sa obchoduje na úrovni 1819 USD za trojskú uncu.

4. Maďarská centrálna banka bude v budúcom roku pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, aby tak dostala pod kontrolu infláciu. Pre maďarský denník  Magyar Nemzet to uviedol guvernér centrálnej banky.

5. Juhokórejská spoločnosť Samsung údajne rokuje o kúpe amerického výrobcu liekov Biogen. Správu priniesol juhokórejský denník Kórea Economic Daily s odvolaním sa na zdroje z investičného bankovníctva. Akvizícia by mohla firmu Biogen oceniť na viac ako 42 miliárd USD.

6. Index priemyselnej aktivity richmondského Fedu v decembri stúpol z novembrových 12 bodov na 16 bodov.

7. Elon Musk, šéf výrobcu elektromobilov Tesla, predal ďalších 934 090 akcií v hodnote 1,02 miliardy dolárov. Miliardár sa blíži k svojmu cieľu znížiť svoj podiel v automobilke o 10 percent.

8. Nemecká automobilka BMW plánuje v budúcom roku vytvoriť až 6000 nových pracovných. Chce sa tak pripraviť na rastúci dopyt po svojich elektromobiloch.

9. Pokuta pre Deutsche Bank. Nemecký regulačný úrad BaFin vymeral banke Deutsche Bank pokutu 8,66 milióna eur za nedostatočný dohľad nad transakciami s medzibankovými sadzbami Euribor.

10. Ako uviedol člen Rady guvernérov Klaas Knot, Európska centrálna banka bude pripravená na zvýšenie úrokových sadzieb začiatkom roka 2023, a to po ukončení nákupov zostávajúcich dlhopisov do konca budúceho roka.

11. Akcie China Evergrande Group sa vo štvrtok prepadli o 9,1% po tom, čo tento realitný developer nezaplatil offshore kupóny splatné začiatkom tohto týždňa.

12. Deficit zahraničného obchodu s tovarom sa v Spojených štátoch v novembri zvýšil o 17,5 % na rekordných 97,8 miliardy dolárov.

13. Bitcoin za takmer 70 000 dolárov, „memecoiny“ s hodnotou miliardy dolárov či rozsiahly čínsky zásah. Rok 2021 bol pre kryptomeny zatiaľ najdivokejším rokom. Čítaj viac tu.

14. Akciový index Shanghai Composite, v ktorom sú zahrnuté všetky akcie na burze v Šanghaji, v dnešnom obchodovaní posilnil o 0,57 percenta na 3639,78 bodu. Za celý rok index posilnil o 4,8 %. Čínsky akciový index CSI 300 za celý rok stratil 5,2 %.

15. Americký výrobca elektromobilov Tesla zvoláva späť viac ako 475 000 svojich elektrických áut Model 3 a Model S, aby vyriešil problémy s kamerou a kufrom, ktoré zvyšujú riziko nehody.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre